Моряците: Работим за всеки един от хората на брега, но сме забравени и изоставени от всички

Моряшкият труд остава недооценен и във времето на глобалната коронавирус COVID-19 пандемия, въпреки че е основна движеща сила на глобалната икономика. Това заявяват мнозинството моряци, участвали в мащабно онлайн проучване, организирано от „Лойдс регистър“, Морската камара на Великобритания и други неправителствени организации от сектора.

Само 8% от анкетираните моряци отговарят, че се чувстват оценени, а 13% са заявили, че изпълняват съществена роля по време на пандемията.

Пандемията повдигна сериозни опасения по отношение на психическото здраве на моряците. Все още над 400 хил. души не могат да бъдат сменени, заради наложените ограничителни мерки в държавите. Въпреки това анкетираните отговарят, че оценяват положително подкрепата, която получават от компаниите, свързана с психическото и физическото им благосъстояние, но тя не е достатъчна.

В същото време 62% от анкетираните подчертават, че здравето и безопасността не са балансирани по подходящ начин от гледна точка на задълженията им на борда на корабите и по време на пандемията.

„Работим за всеки един от хората на брега, но сме забравени и изоставени от всички“, отговаря един от анкетираните моряци.

Тревожен e изводът от изследването, че 5% съобщават за заразен с COVID-19 член от екипажа им.

Малко над половината (54%) участници в проучването заявяват, че на кораба са осигурени лични предпазни средства, свързани с ограничаване възможностите за заразяване с COVID-19.

Последни новини

Последни новини

Варненска морска гимназия „Св. Н. Чудотворец“ отбелязва 75 години от създаването си

Варненска морска гимназия "Свети Николай Чудотворец" ще отбележи своята 75-а годишнина. В своята 75-годишна история училището се е утвърдило като лидер в обучението на