Китай строи нов пътнически кораб, въпреки COVID-19

През 2023 г. на вода ще бъде спуснат първи пътнически кораб за китайския круизен пазар на обединение между „Carnival“ и китайската CSSC. На проведена вчера церемония бе дадено начало на строителството в корабостроителници „Shanghai Waigaoqiao“.

Илюстративно изображение, снимка: Тейлър Лайънс | Unsplash

Корабът ще приема до 4 250 пасажери и ще има 1 400-членен екипаж, според разпространената от пресслужбата на завода информация.

Maritime.bg припомня, че проектът за развитие на местния круизен пазар между китайската корпорация и Carnival се зароди преди шест години. Преди две години бе обявено, че обединението ще купи кораби, които са част от флота на марки на Carnival – COSTA ATLANTICA, приемащ до 2 210 пасажери и COSTA MEDITERRANEA, приемащ 2 114 пасажери.

Китайската CSSC междувременно създаде съвместно дружество и с „Fincantieri S.p.A.“,  с което да осигури инженерно и технологично очакваното строителство на нови плавателни съдове.

Три години преди пандемията, през 2017 г., круизни туристи в Китай са били 2,5 млн. души. Общо 142 млн. китайци са почивали в чужбина, казаха тогава от Carnival. Компанията предвиждаше, че броят на желаещите да пътуват с пътнически кораби ще се увеличава драстично.

През 2019 г. в Китай бе построен първи полярен пътнически кораб.

През 2011 г. местен бизнесмен в народната република купи първи кораб, който да предлага круизи, а година по-късно в страната бе построен и първи пътнически кораб за местния пазар.

Maritime.bg припомня, че преди пандемията крузната индустрия очакваше драстичен ръст и предупреди, че ще има необходимост от 9 000 офицери и общо около 120 000 души за очакваните през следващите 7 години над 120 нови пътнически кораби.

Последни новини

Последни новини