Турция спуска на вода първи безпилотен боен катер (видео)

През следващия месец във водите на Средиземно море ще бъде спуснат първи автономен безпилотен военен катер, построен в Турция. Той е разработка на турската корабостроителница „Арес“ и местната технологична компания „Метексан Дефенс“ и част от мащабна програма за развитие на този вид технологии за въоръжените сили на южната ни съседка.

Визуализация, изображение: „Арес“

Автономният съд ще има далечина на плаване от над 200 nm и максимална скорост до 35 kn, според обявеното от корабостроителницата. Той е изграден от „усъвършенствани композитни материали“. Съдът може да се управлява от наземен център, от мобилна брегова станция или от борда на боен кораб, посредством криптирана комуникационна инфраструктура. Безпилотният катер има възможност за осъществяване на различни по вид и сложност операции на море, включително разузнаване, наблюдение, ескорт на плавателни съдове и защита на стратегическа морска инфраструктура.

Предвидено е на борда на катерите от серията да бъдат разполагани 70-милиметрови ракетни системи CIRIT, както и системи с голям обсег L-UMTAS, които също са изцяло разработени в Турция. Първоначалните изпитания на бойните способности на безпилотния съд са планирани за първото тримесечие на следващата година.

От корабостроителницата допълват, че катерът ще може да изпълнява и съвместни задачи и с безпилотни летателни апарати.

От „Арес“ подчертават още, че платформата е проектирана като боен съд с дистанционен контрол, но позволява внедряването на системи с изкуствен интелект (AI), които да осигурят пълна автономност, отговаряйки на новите предизвикателства.

Вижте още:

Последни новини

Последни новини

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на

Най-дългата подводница в света застъпва на бойно дежурство, въоръжена с шест подводни дрона

До края на септември се очаква да приключи цикълът изпитания на атомната подводница със специално назначение БЕЛГОРОД (К-329). Тя ще е най-дългата подводна лодка в света със