Украински моряци протестират срещу корупцията и рушветите

Моряци в украинския пристанищен град Херсон организираха протестно автошествие. Над 30 автомобила се включиха в акцията, която има за цел да привлече вниманието към ширещата се корупция при издаване на свидетелства за правоспособност.

Снимка: Suspilne.media

Протестиращите отправят апел към президента за спешна намеса, тъй като действащите в страната разпоредби са отлична почва за развитие на корупционни практики, предаде „Херсон Про“.

„Тарифата за взет изпит“ варира от 800 до 1500 долара, твърдят моряци. Те допълват, че явяването на изпити задължително минава през посредник.

Maritime.bg припомня, че преди две години Украйна създаде своя Морска администрация – „Държавна служба за морски и речен транспорт“, която следва да изземе функциите от т.нар. капитании за организирането и провеждането на изпити за придобиване на правоспособност от морските лица.

Най-вече заради икономическите интереси на квалификационните центрове в страната, този процес не е завършен и тези правомощия остават в капитаниите, които според протестиралите са „пропити“ от корупция.

Вижте видео по-долу:

Последни новини

Последни новини

Роберт Радославов: „Рубишипс“ е сред най-успешни параходства в Европа

Роберт Радославов е роден в Русе преди 56 години.  Завършил е Техникума по речно корабостроене и корабоплаване TРКК Русе, ВНВМУ "Н.Вапцаров" Варна , СА "Д.Ценов" Свищов.   Има

Поне четирима искат поста генерален директор на Пристанищна инфраструктура

Четирима бивши генерални директори на ДП "Пристанищна инфраструктура" участват в обявения конкурс за същата позиция. Това съобщават източници на Maritime.bg в Министерството

За пореден път и без никакви доказателства: Израел хвърля обвинения срещу Иран за атака срещу кораб (обзор)

Реален и ефективен отговор срещу иранския терор. Това са обсъдили в телефонен разговор външният министър на Израел и държавния секретар на САЩ по повод инцидента, при който