Пристанище Солун строи интермодален терминал в София

Нов интермодален терминал на територията на България строи гръцкото Пристанище Солун, съобщиха пред Maritime.bg от компанията. Той ще бъде базиран в Илиянци, София, и ще се оперира от ново дъщерно дружество на гръцката компания у нас.

Новото гръцко „сухо пристанище“ ще бъде свързано със Солун чрез железопътен транспорт, информират още от администрацията на ThPA SA.

Инвестицията е контекста на изпълнение на стратегията за развитие на Пристанище Солун и засилване на регионалната му роля. Новият терминал ще играе решаваща роля за засилване на експортните дейности на широк спектър бизнеси, информират още от гръцкия порт.

„Сухото пристанище в София наистина е особено важен исторически проект за Пристанище Солун. Това е първи подобен терминал, който ще създадем на Балканите. Нашата цел е разработването и предлагането на надеждни, модерни и конкурентни интермодални услуги за нашите клиенти“, коментира Атанасиос Лиагкос, председател на УС на Пристанище Солун.

Според справка на Maritime.bg, за изпълнителен директор на дъщерното дружество на гръцкото пристанище у нас е назначен италианецът Франко Куполо. В тричленния борд, който ще управлява терминала, са назначени още датчанинът Хенрик Джепсен и руснакът Артур Давидиан.

В учредителният акт на компанията е записано, че тя ще има основен предмет на дейност – експлоатация на интермодални терминали, свързани директно чрез пътен или железопътен транспорт с морско пристанище, действащи като центрове за претоварване на морски товари до вътрешни местоназначения, както и за съхраняване и консолидиране на стоки и контейнери, поддръжка на пътни или железопътни товарни превозвачи и митническо обслужване.

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент