Опасност от потъване на платформата „Marianas“

Една от най-големите нефтени платформи – Transocean Marianas е на път да потъне, след загуба на една от поддържащите котви. 108 души от екипажа на платформата са били евакуирани, други 13 са останали на борда й за извършване на неотложни операции по стабилизиране на платформата.

Платформата е полупотопяема и е въведена в експлоатация през 1979г., през 1998г. е преминала през пълно обновяване. Платформата е наета от италианската компания ENI от Transocean за 450,000 щ. долара на ден. Transocean Marianas има възможност да оперира до 2,100 метра под вода и около 6,000 метра под морското дъно.

Допълнение 00:55
Платформата е започнала да се накренява, но екипажът е успял да стабилизира ситуацията. Към момента платформата е накренена с по-малко от 1 градус.

Допълнение 00:57
По данни на Transocean няма опасност за околната среда.

Допълнение 01:00
Баластните помпи на Transocean Marianas работят осигурявайки ситуацията за момента, заявиха от Transocean. Въпреки, че от компанията съобщиха, че няма опасност за платформата, стана ясно, че е сформиран щаб за действие. Най-големите притеснения към момента са за влошаващото се време и възможността за разпространение на щетите.

maritime.port.bg – Катастрофи

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент