Четири години от гибелта на подводница ARA San Juan

На 15 ноември се навършват четири години от гибелта на подводница ARA SAN JUAN от състава на Военноморските сили на Аржентина. На 17 ноември 2017 г. флотът съобщи, че е изгубена връзката с подводната лодка и 44-членния й екипаж. Член на екипажа й бе и първата жена офицер на аржентинска подводница, дъщеря на полски имигранти. ARA SAN JUAN е извършвала преход във водите на залив Сан Хорхе към базата си в Мар дел Плата от Ушуая, след края на военноморско учение. Последната известна позиция на подводницата е на 270 nm от пункта й за базиране.

ARA SAN JUAN
Подводницата е построена в немските корабостроителници “Thyssen Nordseewerke”. В състава на ВМС на Аржентина влиза на 19 ноември 1985 г. Кръстена е с името на аржентинската провинция Сан Хуан. Във флота на страната има втора подводница-близнак от клас TR-1700 – ARA SANTA CRUZ. Подводницата има дължина 67.30 м., широчина 8.36 м., газене 7.34 метра. Задвижва се от дизел-електрически комплекс – 4 дизелови двигателя MTU и ел. мотор на Siemens, позволяващи достигане на 15 kn в надводно състояние и 25 kn под вода при далечина на плаване 12 000 nm и максимална дълбочина 300 метра. От 2008 г. до 2013 г. подводницата е извън експлоатация, преминава цялостно обновяване, което струва над 12 млн. долара и е прекъсвано заради липсата на средства.

Откриване
На 16 ноември 2018 г. Военноморските сили на Аржентина съобщиха, че е установено местоположението на подводницата. Позицията бе потвърдена от безпилотен подводен апарат на кораб SEABED CONSCTRUCTOR на “Ocean Infinity”. Останките й бяха открити, лежащи на дълбочина 907 м., на 12 nm северозападно от докладваната година по-рано сеизмична аномалия от Организацията на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити. Този район бе обследван от няколко кораба, които докладваха установени обекти, в изминалата година в търсене.

С военен ритуал в базата Мар дел Плата се почита паметта на загиналите 44 подводничари.

Какви са причините за изчезването й, както и за течащите противоречиви съдебни процеси в Аржентина, четете в архива на Maritime.bg

Последни новини

Последни новини

Адмирал Ефтимов: Военноморските сили успешно изпълниха поставените задачи

„Въпреки сложната международна обстановка и недостатъчната ресурсна осигуреност, както и в условията на конфликта в Украйна, през изтеклата година Военноморските сили успешно

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент