Напрежение след проверка на турски кораб, плаващ към Либия

Турция попречи на германски сили от военна мисия на ЕС да извършат пълна бордова проверка на турски кораб, който се предполага, че може да пренася оръжия за Либия. Информацията съобщава “Ройтерс”, позовавайки се на двете държави.

Военни от фрегатата “Хамбург” са се качили на турския товарен кораб Rosaline A през нощта, но са прекратили проверката и са се оттеглили, след като Турция протестирала пред мисията на ЕС, обяви Министерството на отбраната на Германия, предаде news.bg.

Фрегатата плава в Средиземно море като част от мисията на ЕС “Ирини”, която има за цел да спре доставките на оръжия за враждуващите страни в Либия.

Преди да напуснат кораба войниците не са открили нещо подозрително, каза говорител на ведомството.

Турски източници разкриха, че Rosalina-A е превозвал различни продукти като храна и боя. Те подчертаха, че претърсването е било в нарушение на международното право, тъй като не е било изчакано разрешението на Турция. Отбелязва се, че войниците нищо не са открили, въпреки че цяла нощ са отваряли контейнери.

“След претърсването, което е продължило до сутринта, войниците разбрали, че няма нищо на кораба освен хуманитарна помощ, храна като бисквити, боя и напуснали кораба”, каза източник.

Списание “Шпигел” пише, че “Хамбург” е засякъл Rosaline A на около 100 мили северно от либийския град Бенгази в неделя вечерта.

Германският кораб е следвал стандартната процедура да се изчака 4 часа за одобрение от страната и след това са се качили. След получаване на отказа, войниците са се изтеглили.

“Всички процедури са следвани правилно”, увери говорител на германското външно министерство.

Междувременно АФП съобщава, че европейски държави са заплашили със санкции всички страни, които възпрепятстват усилията за мир в Либия.

В съвместна декларация Великобритания, Франция, Германия и Италия призовават всички либийски и международни партньори да се въздържат от всякакви паралелни и некоординирани инициативи, които подлагат на риск усилията на ООН. Те предупреждават, че са готови да предприемат мерки срещу тези, които пречат на процеса. Не се посочват конкретни държави, но ЕС вероятно визира конкретно Русия и Турция.

Последни новини

Последни новини

Над 2800 руски кораби не могат да посещават пристанища в ЕС

Европейският съюз затвори своите пристанища за целия търговски флот на Русия, състоящ се от над 2800 плавателни съда. Мярката обаче не засяга плавателни съдове, превозващи:

Новата техника на АППД осигурява целогодишно корабоплаването по река Дунав

Специализирана техника, осигурена с европейско финансиране по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", вече се грижи за целогодишното използване на река

Подобряване на условията за корабоплаване по р. Дунав обсъдиха премиерите на България и Румъния

Транспортната свързаност между България и Румъния беше във фокуса на разговора на министър-председателя Гълъб Донев с румънския му колега Николае Чука. Във

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент