2 х КТЩ = 1 риболовен катамаран

2 х КТЩ = 1 риболовен катамаран. Резултатът от това уравнение е видим в Пристанище Балчик. Зад него стои известният капитан Христо Спасов, който започва проекта преди 3 години. Идеята е от два корпуса на бивши катери от проект 501 „КТЩ“ (в Русия – „Ярославец“) да се получи стабилен мореходен риболовен камаран. Сложната задача е поверена на „НПНС Индустриал”, която преди две години възстанови въведения в експлоатация през 1907 г. хелинг за изваждане на минните ловци във Военноморската база във Варна. Сложното уравнение пък е решено на територията на „Флотски арсенал“.

„Новороденият“ катамаран е провлачен до Балчик, където за кап. Христо Спасов остава да го насити с навигационно и комуникационно оборудване.

„Преди няколко години Христо купи три КТЩ-та, които са били преоборудвани през годините в Бургаските корабостроителници за пътнически превози и тогавашният им собственик се канеше да нареже за скрап. Две от тях са преродени в този катамаран, който е изключително мореходен, мога да кажа – направо не мърда. С третия катер Христо в момента „покорява“ морето“, разказа със задоволство пред Maritime.bg управителят на „НПНС Индустриал” инж. Пламен Пенчев.

Тралчикът има максимална дължина 21.1 м., широчина 10.0 м., височина на борда 2.1 м. и газене 1.2 м. Ще се задвижва с два двигателя с мощност 360 к.с. всеки.

„Получи се един изключително стабилен катамаран, въпреки голямата и висока надстройка. Палубата е изключително широка и удобна за бъдещия риболовен екипаж. В кръга на шегата – толкова добре се получи, че на борда може да се проведе и сватба със 100 човека“, каза още инж. Пенчев.

Снимки (Ал. Тодоров, Maritime.bg):

Последни новини

Последни новини

В края на май (не) изпратих писмо – защо моряците още не са ключови работници в България

В края на месец май изпратих писмо до Генералния секретар на Международната морска организация (IMO) за присъединяването на страната ни към общата резолюция. Това заяви вече

Липсва уважение към моряците, очаква ни недостиг на работна ръка, ръст на изоставените екипажи, предупреждават от ITF

Морската индустрия може да се изправи пред сериозен недостиг на моряци. Това заяви генералният секретар на Международната федерация на транспортните работници (ITF) Степен

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент