2 х КТЩ = 1 риболовен катамаран

2 х КТЩ = 1 риболовен катамаран. Резултатът от това уравнение е видим в Пристанище Балчик. Зад него стои известният капитан Христо Спасов, който започва проекта преди 3 години. Идеята е от два корпуса на бивши катери от проект 501 „КТЩ“ (в Русия – „Ярославец“) да се получи стабилен мореходен риболовен камаран. Сложната задача е поверена на „НПНС Индустриал”, която преди две години възстанови въведения в експлоатация през 1907 г. хелинг за изваждане на минните ловци във Военноморската база във Варна. Сложното уравнение пък е решено на територията на „Флотски арсенал“.

„Новороденият“ катамаран е провлачен до Балчик, където за кап. Христо Спасов остава да го насити с навигационно и комуникационно оборудване.

„Преди няколко години Христо купи три КТЩ-та, които са били преоборудвани през годините в Бургаските корабостроителници за пътнически превози и тогавашният им собственик се канеше да нареже за скрап. Две от тях са преродени в този катамаран, който е изключително мореходен, мога да кажа – направо не мърда. С третия катер Христо в момента „покорява“ морето“, разказа със задоволство пред Maritime.bg управителят на „НПНС Индустриал” инж. Пламен Пенчев.

Тралчикът има максимална дължина 21.1 м., широчина 10.0 м., височина на борда 2.1 м. и газене 1.2 м. Ще се задвижва с два двигателя с мощност 360 к.с. всеки.

„Получи се един изключително стабилен катамаран, въпреки голямата и висока надстройка. Палубата е изключително широка и удобна за бъдещия риболовен екипаж. В кръга на шегата – толкова добре се получи, че на борда може да се проведе и сватба със 100 човека“, каза още инж. Пенчев.

Снимки (Ал. Тодоров, Maritime.bg):

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на