Гранична полиция с нов кораб за гранично-брегова охрана за над 29 млн. лева

Главна дирекция „Гранична полиция“ обяви повторно обществената поръчка за доставка и гаранционна поддръжка на нов кораб за гранично-брегова охрана. Maritime.bg припомня, че обявената процедура през 2019 г. се провали. За новия кораб са осигурени 29 311 938 лева без ДДС.

Снимка: Damen

Основните задачи, които корабът ще изпълнява, са свързани с наблюдението на морската държавна граница.

Съдът ще участва в операции по търсене, преследване, спиране, проверка и задържане на невоенни кораби и плавателни средства, които нарушават граничния режим, правилата за мирно преминаване и суверенните права и юридисдикцията на България.

Корабът ще служи за разкриване, предотвратяване и разследване на незаконни действия в морските пространства, чрез извършване на проверки на плавателни средства за нелегална миграция, трафика на хора, контрабанда на акцизни и други стоки, наркотици, оръжие, взрвини вещества, незаконен добив и търговия с био-ресурси, както и – контрол върху безопасността на корабоплаването, опазването на околната среда, участие в международни мисии, координирани от Фронтекс.

Не на последно място новият граничен кораб на ГДГП ще се използва и при операции за търсене и спасяване на море.

Участниците в процедурата трябва да осигурят и най-малко 24 месеца гаранционна поддръжка.

Според изискванията на Гранична полиция, корабът трябва да бъде с максимална дължина 45 метра, максимална широчина до 10 метра, газене до 2,5 метра и проектно водоизместване до 350 тона, установи справка на Maritime.bg.

На съда трябва да има помещения за не по-малко от 20 души. Корабът трябва да достига максимална скорост не по-малка от 28 kn, а далечината на плаване при крайсерска скорост (не по-малко от 15 kn) е не по-малко от 1 500 nm. Автономността е най-малко 5 дни.

Към момента „Гранична полиция“ разполага с общо 13 кораба. Три от тях са големи и мореходни съдове, 6 средни и 4 малки. През 2018 година кораби на „Гранична полиция“ са активирани в 10 операции по търсене и спасяване, година по-рано – в 8, а през 2016 г. граничарите са се включили в спасяването на животи на море при общо 11 инцидента.

Средствата за строителството на новия кораб на ГДГП са осигурени от фонд „Вътрешна сигурност“, специфична цел „Граници”, национална цел „Бъдещи предизвикателства”, по проект „Оборудване за Европейската агенция за гранична и брегова охрана“.

Справка на Maritime.bg сочи, че обявените характеристики по обществената поръчка за новия кораб наподобяват до голяма степен тези на вече съществуващия – граничен кораб ОБЗОР, постройка по проект на Damen.

Последни новини

Последни новини

Морският бизнес в САЩ е в ступор от избора на Байдън за шеф на Морската администрация

Президентът на САЩ Джоузеф Байдън предлага контраадмирал о.р. Ан Филипс за директор на Морската администрация. Предстои нейната кандидатура да бъде одобрена от Сената. В

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент