ООН: Моряците са ключови работници на първа линия

Общото събрание на ООН призовава държавите-членки на организацията да определят моряците и заетите в морската индустрия като ключови работници на първа линия и да прилагат съответни мерки, свързани със смените на корабни екипажи. Това съобщиха пред Maritime.bg от пресслужбата на Международната морска организация (IMO).

В резолюция, приета на 1 декември, ООН признава необходимостта от спешна реакция, за да се осигурят смените на моряци и във връзка с въведените ограничения за пътуване в редица държави по време на коронавирус COVID-19 пандемията.

Резолюцията също така насърчава правителствата и съответните заинтересовани страни да прилагат протоколите на IMO за осигуряване на безопасни смени на корабни екипажи.

Приветствайки приемането на резолюцията, генералният секретар на Международната морска организация (IMO) Китак Лим заяви: „За съжаление стотици хиляди моряци, които са жизненоважни за поддържането на веригите за доставки, остават блокирани в морето в продължение на месеци извън договореното им време. Това причинява огромно напрежение, умора и изтощение и е неустойчиво. Надявам се, че този призив за действие ще доведе до положителен тласък за разрешаване на кризата при смените“.

Лим изрази благодарност към онези държави, които вече са предприели стъпки за определяне на моряците като ключови работници. „Животът на моряците е почти невъзможен, поради трудностите със смените и това може да има неблагоприятен ефект върху безопасността на корабоплаването“, подчертава той.

Според генсека на IMO моряците трябва да получат приоритетен достъп до очакваните ваксини срещу COVID-19.

„Надявам се, че определянето на моряците като ключови работници ще гарантира ескпедитивното им ваксиниране. Това ще помогне за разрешаването на продължаващата криза със смените“, смята още Лим.

Пълен текст на резолюцията:

A_75_L.37_E

Последни новини

Последни новини