На 6 декември е създадено първото българско параходно дружество

На 6 декември /Никулден/ 1862 г. във в. „България” е оповестено създаването на първото българско параходно дружество.

Предлага се на заможните българи да закупят 1250 акции, всяка по 10 турски лири в Българското търговско параплувно дружество „Провидение”.

Неговите основатели са Петър Попов, Илия Дюкмеджиев и Янко и Петър Карадончови.

На следващата година дружеството закупува близо до Глазгоу новопостроения в корабостроителницата „Henderson Coulborn and Co” параход „Eugenie”, преименуван на „Азис” с дължина 51,52 м и товароподемност 380 БРТ.

На 2 декември 1863 г. корабът потегля от Глазгоу за Цариград, във Венеция и Триест разтоварва и приема на борда различни товари. Това донася първите приходи на дружеството.

На 8 февруари 1964 г. параходът „Азис” е тържествено посрещнат в Цариград. Той извършва множество рейсове до Браила, Триест, Самсун и Александрия, но за съжаление приходите не успяват да покрият разходите и вноските по заема не се заплащат, банкерите Питципиос и Сингрос се добират до акта за собственост и присвояват „Азис”.

През 1965 г. „Провидение” се обявява в несъстоятелност.

По-късно Петър Попов става първият кмет на гр. Варна – с приказ на варненския губернатор Баумгартен от 23 октомври 1878 г.

Последни новини

Последни новини

Опасна е консумацията на миди с неясен произход, предупреждават експерти

Опасна е консумацията на миди с неясен произход. Това алармират в сигнал до институциите експерти от бранша за култивиране на миди по българското крайбрежие. Диви черни миди,

Украйна има „план Б“ за износа на зърно през пристанища на Черно море

Украйна е готова с "План Б" за продължаване на зърнения коридор в Черно море и без подкрепата на Русия. Това заяви министърът на земеделието на страната Микола Солски, цитиран

Във Военноморска база Бургас отбелязаха 60-ата годишнина на Четвърти дивизион патрулни кораби

Във Военноморска база Бургас тържествено беше отбелязана 60-ата годишнина от създаването на 4-ти Дивизион патрулни кораби. Със заповед на тогавашния командващ на флота