Откриха средновековен кораб на викингите край Норвегия

Норвежки археолози откриха този месец погребан дълъг, рядък кораб в Зелестад, средновековен археологически обект на югоизток от Осло. Това е първата подобна находка в Норвегия през последните 100 години, пишат местните медии.

По-голямата част от кораба е изгнила през вековете, но археологът д-р Кнут Пасхаа от Норвежкия институт за изследване на културното наследство вярва, че някои метални елементи все пак ще позволят да се направи реплика. Корабът е дълъг около 19 метра и широк пет метра, което го поставя наравно с добре запазените викингски кораби „Osseberg“ и „Gokstad“, които са изложени в норвежката столица Осло. Тези кораби са открити от западната страна на широкия фиорд в Осло.

Тогава викингите обикновено плавали до Британските острови, след това нахлували и колонизирали крайбрежието, за което свидетелстват археологически останки, както и скандинавски думи и имена на острова днес. Северните викинги също достигнали до Исландия, Гренландия, Нюфаундленд и Северна Америка.

„Военният кораб, открит в Зелестад, датира от между 750 и 850 г“, каза д-р Псхаа пред Би Би Си.

Той казва, че първоначалните открития предполагат, че той е много по-различен от другите кораби и „наистина е вълнуващо“, каза археологът.

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент