Maersk раздава коледни бонуси, докато MSC „изкупува всичко“

Датската корпорация Maersk осигурява коледен бонус в размер на 1 000 щ. долара за всички свои служители. В писмо от централата на компанията до служителите се казва, че това е „жест на признание за всеотдайността в тази необичайна година“. За третото й тримесечие корпорацията отчита 39% ръст на оперативната печалба, достигаща 2.3 млрд. долара.

Maritime.bg припомня, че през септември Maersk обяви опростяване на оперативната структура, което стана причина за съкращения на заетите на дублиращи се длъжности в компаниите от групата. Тогава датчаните съобщиха, че ще бъдат съкратени и заети на длъжности с отпаднала необходимост. „Очаква се планираното преструктуриране на бизнеса на компанията да засегне над 27 000 души“, заявиха тогава от Maersk.

Междувременно основният конкурент на Maersk – МSC, завърши сделки за придобиване на 18 кораба от вторичния пазар. В момента MSC купува контейнеровози с капацитет между 1 700 до 8 300 TEU. За четири месеца базираната в Швейцария MSC е приключила сделки за близо 230 млн. щ. долара, с което осигурява агресивен ръст с около 100 хил. TEU на общия си капацитет, съкращавайки разликата с Maersk. Анализатори твърдят, че MSC „изкупува всичко възможно на пазара“.

Повече от 15 години Maersk остава най-голям контейнерен превозвач в света, следван от MSC. Разликата в капацитета на двете компании е едва около 6%. Политиката на MSC, която корпорацията на семейство Апонте води през последните месеци, е добра почва за спекулации, че първата позиция е под прицел. Масло в тях налива и скорошното назначение на бившия за датската корпорация оперативен директор Сьорен Тофт в MSC.

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на