Maersk раздава коледни бонуси, докато MSC „изкупува всичко“

Датската корпорация Maersk осигурява коледен бонус в размер на 1 000 щ. долара за всички свои служители. В писмо от централата на компанията до служителите се казва, че това е „жест на признание за всеотдайността в тази необичайна година“. За третото й тримесечие корпорацията отчита 39% ръст на оперативната печалба, достигаща 2.3 млрд. долара.

Maritime.bg припомня, че през септември Maersk обяви опростяване на оперативната структура, което стана причина за съкращения на заетите на дублиращи се длъжности в компаниите от групата. Тогава датчаните съобщиха, че ще бъдат съкратени и заети на длъжности с отпаднала необходимост. „Очаква се планираното преструктуриране на бизнеса на компанията да засегне над 27 000 души“, заявиха тогава от Maersk.

Междувременно основният конкурент на Maersk – МSC, завърши сделки за придобиване на 18 кораба от вторичния пазар. В момента MSC купува контейнеровози с капацитет между 1 700 до 8 300 TEU. За четири месеца базираната в Швейцария MSC е приключила сделки за близо 230 млн. щ. долара, с което осигурява агресивен ръст с около 100 хил. TEU на общия си капацитет, съкращавайки разликата с Maersk. Анализатори твърдят, че MSC „изкупува всичко възможно на пазара“.

Повече от 15 години Maersk остава най-голям контейнерен превозвач в света, следван от MSC. Разликата в капацитета на двете компании е едва около 6%. Политиката на MSC, която корпорацията на семейство Апонте води през последните месеци, е добра почва за спекулации, че първата позиция е под прицел. Масло в тях налива и скорошното назначение на бившия за датската корпорация оперативен директор Сьорен Тофт в MSC.

Последни новини

Последни новини

В края на май (не) изпратих писмо – защо моряците още не са ключови работници в България

В края на месец май изпратих писмо до Генералния секретар на Международната морска организация (IMO) за присъединяването на страната ни към общата резолюция. Това заяви вече

Липсва уважение към моряците, очаква ни недостиг на работна ръка, ръст на изоставените екипажи, предупреждават от ITF

Морската индустрия може да се изправи пред сериозен недостиг на моряци. Това заяви генералният секретар на Международната федерация на транспортните работници (ITF) Степен

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент