Maersk раздава коледни бонуси, докато MSC „изкупува всичко“

Датската корпорация Maersk осигурява коледен бонус в размер на 1 000 щ. долара за всички свои служители. В писмо от централата на компанията до служителите се казва, че това е „жест на признание за всеотдайността в тази необичайна година“. За третото й тримесечие корпорацията отчита 39% ръст на оперативната печалба, достигаща 2.3 млрд. долара.

Maritime.bg припомня, че през септември Maersk обяви опростяване на оперативната структура, което стана причина за съкращения на заетите на дублиращи се длъжности в компаниите от групата. Тогава датчаните съобщиха, че ще бъдат съкратени и заети на длъжности с отпаднала необходимост. „Очаква се планираното преструктуриране на бизнеса на компанията да засегне над 27 000 души“, заявиха тогава от Maersk.

Междувременно основният конкурент на Maersk – МSC, завърши сделки за придобиване на 18 кораба от вторичния пазар. В момента MSC купува контейнеровози с капацитет между 1 700 до 8 300 TEU. За четири месеца базираната в Швейцария MSC е приключила сделки за близо 230 млн. щ. долара, с което осигурява агресивен ръст с около 100 хил. TEU на общия си капацитет, съкращавайки разликата с Maersk. Анализатори твърдят, че MSC „изкупува всичко възможно на пазара“.

Повече от 15 години Maersk остава най-голям контейнерен превозвач в света, следван от MSC. Разликата в капацитета на двете компании е едва около 6%. Политиката на MSC, която корпорацията на семейство Апонте води през последните месеци, е добра почва за спекулации, че първата позиция е под прицел. Масло в тях налива и скорошното назначение на бившия за датската корпорация оперативен директор Сьорен Тофт в MSC.

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент