128 години от основаването на Българско търговско параходно дружество

На 14.12.1892 г. Шестото обикновено народно събрание на Княжество България приема Закон за съставяне на Българско търговско параходно дружество (БТПД) по Черно море със седалище в град Варна.

Това се смята за рождена дата на дружеството.

Още на другия ден държавният глава княз Фердинанд І издава Указ № 257, с който утвърждава приетия от Народното събрание закон. Той влиза в сила на 15.01.1893 г., когато е утвърден с Указ № 257 и е обнародван в Държавен вестник, бр. 18/25.01.1893 г., (68).

Дружеството е учредено във Варна като частно-държавно дружество с 34 процента държавен капитал. В началото на съществуването си БТПД има относително ниска рентабилност и разчита за съществуването си на държавната субсидия.

На 15.08.1893 г. във варненската зала „Съединение” се състои първото общо събрание на акционерите в БТПД. То приключва с избирането на управителен съвет на дружеството.

Първи директор на БТПД става Ради Иванов.

Взето е решение за закупуване на първите два парахода на дружеството.

В периода август – септември 1894 г. българските параходи „Борис” (товароподемност 869 тона) и „България” (с товароподемност 1108 тона), построени във Великобритания, пристигат във Варна. Те започват плавания между българските пристанища и пристанищата в Източното Средиземноморие. В следващите десетилетия дружеството се развива динамично и увеличава своя корабен парк, както и отдалечеността на рейсовете. По време на войните корабите за мобилизирани за военни нужди. В края на Втората световна война всички кораби на БТПД са потопени.

Остатъците от предприятието са национализирани и включени в създаденото през 1948 година държавно Параходство „Български морски флот“.

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент