76 години от създаването на Военноморска база Бургас

Днес, 15 декември 2020 г., бе отбелязана 76-ата годишнина от създаването на Военноморска база Бургас, като денят е и празник на Пункт за базиране Бургас.

Началото се полага със заповед № 434 от 27 ноември 1944 г. на командира на Морските войски за създаването на Военноморска база Бургас. Базата става достоен приемник на българския Беломорски флот.

Първи командир е капитан – лейтенант Игнат Гишин, бивш командир на Морската дружина в Дедеагач.

Младият морски офицер е оставил своето послание към идните поколения – и то е: „Макар и с трудности, пътят на българските военни моряци продължава напред в бъдещето. Дерзайте за България!”

Така се поставя началото на пътя за развитие на Военноморска база Бургас, на която сега Пункт за базиране Бургас е горд наследник. Със заслужено удовлетворение посрещат празника екипажите на корабите, които представиха достойно Военноморските сили във всички планирани и проведени мероприятия, както и колегите им от бреговите формирования, осигуряващи цялостната им дейност.

Със заповед на командира на ВМС бяха наградени военнослужещи и цивилни служители за безупречно изпълнение на функционалните задължения и постигнати отлични резултати. Със своя заповед командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велков награди заслужили военнослужещи и цивилни служители и им пожела да бъдат все така моряци по дух и призвание и да продължават да носят в сърцата си най-съкровените ценности: чест, достойнство, моряшки дълг, професионализъм на море, взаимопомощ и всеотдайност.

Снимки (ВМС):

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент