Черно море спасява Варна и Бургас от безводие

Снимка: Олег Ласточкин, © РИА Новости
Снимка: Олег Ласточкин, © РИА Новости

Инсталации за обезсоляване на морска вода от Черно море може да спасят Варна и Бургас от безводие. Проведена е и първа среща за обмяна на опит на политическо ниво с Израел, където 40 на сто от битовото водоснабдяване се осигурява от подобни станции, предаде Mediapool.

В началото на годината президентът Румен Радев посъветва правителството да се поучи от опита на Израел.

Вместо да се хвърлят 60 млн. лв. за връзка от язовирите „Порой“ и „Ахелой“ с „Камчия“ със спорен ефект, в средносрочен план – до 5 години, може да се изградят две инсталации за обезсоляване на морската вода и използването ѝ за битовите нужди на цялото Черноморие.

За момента няма развитие за решаване на евентуална водна криза в Бургас.

Последни новини

Последни новини

Finn Devoti Cup остана във Варна, силно общинско присъствие на финалната церемония

Състезателят на МК Одесос Варна Владимир Стасюк спечели по драматичен начин първото издание на ветроходната Finn Devoti Cup във Варна. Украинецът, който от няколко сезона се

Военнослужещи почистиха и боядисаха експонати на Военноморския музей

Военнослужещи от Инженерно-сапьорна рота, в.ф. 34410 и Хидрографска служба, в.ф. 26870 към Военноморските сили участваха във възстановяване на експонати във Военноморския музей.

Завърши водолазното учение на Военноморските сили с международно участие „Тритон 2023” 

Завърши водолазното учение на Военноморските сили на Република България с международно участие „ТРИТОН 2023”. To се проведе за трета поредна година и е резултат от