България все още не е признала моряците за ключови работници на първа линия

България не е сред страните, признали моряците за ключови работници на първа линия. Това става ясно от циркуляр на Международната морска организация (IMO), в който са посочени 45-те държави, в които към момента морските лица имат такъв статут, видя Maritime.bg. В свое обръщение към страните членки на организацията, сред които и България, генералният секретар на организацията Китак Лим отправя призив за спешни действия, с които да се облекчат процесите за смяна на корабни екипажи.

Определянето на моряците като ключови работници е от съществено значение за освобождаването на тези специалисти от специфичните ограничения за пътуване, свързани с COVID, като им позволява да пътуват между държавата си на пребиваване и корабите и да бъдат репатрирани в края на договорите си. Това е от решаващо значение за разрешаването на кризата със смените, която в момента блокира стотици хиляди моряци, подчертават от IMO.

От организацията изтъкват, че подобен статут на моряците може да изиграе важна роля за приоритетен достъп до безопасна ваксинация.

Maritime.bg припомня, че родните власти отмениха задължителната карантина за българските моряци, прибиращи се в страната. Това стана след намесата на морския посланик кап. Андриян Евтимов и транспортния министър Росен Желязков.

Към момента смените в страната са възможни, но администрацията все още не е предприела стъпки за определянето на моряците като работници на първа линия.

Това вече направиха държавите-членки на IMO Азербайджан, Бахамски острови, Бангладеш, Барбадос, Белгия, Бразилия, Канада, Чили, Кипър, Дания, Франция, Габон, Грузия, Германия, Гана, Гърция, Индонезия, Иран (Ислямска република), Ямайка, Япония, Кения , Кирибати, Либерия, Маршалови острови, Молдова, Черна гора, Мианмар, Холандия, Нова Зеландия, Нигерия, Норвегия, Панама, Филипини, Република Корея, Румъния, Саудитска Арабия, Сингапур, Южна Африка, Испания, Швеция, Тайланд, Обединени арабски емирства , Обединено кралство, САЩ, Йемен, както и асоциирания член Хонконг (Китай).

Circular-Letter-No.4204-Add.35-Coronavirus-Covid-19-Designation-Of-Seafarers-As-Key-Workers

Последни новини

Последни новини

България не е подавала данни в европейската система по надзор на пазара на морското оборудване

България не е подавала данни в европейската система по надзор на пазара на морско оборудване, пише в издадено от Европейската комисия мотивирано становище. В