Български моряк е отличен за смелост от IMO

Българският моряк Едуард Тавитян е отличен от генералния секретар на Международната морска организация с похвално писмо за изключителна смелост. Той бе номиниран от българското правителство във връзка със забележителната отдаденост и професионализъм при спасяването на човешки живот.

Maritime.bg припомня, че на 09.10.2019 г. от ферибот VINCENT COLEMAN, по време на рутинно плаване по разписание край Халифакс, пада човек зад борда. Обявена е тревога.

Фериботът маневрира за спасяване на пасажера, който започва да потъва.

Тогава Едуард Тавитян, с риск за собствения си живот, скача в ледените води, подкрепяйки и помагайки за изваждането на бедстващия обратно на борда на кораба.

Местните власти награждават целия екипаж на кораба, а медиите в Канада определят нашенеца като герой.

Морското спасяване е една от най-доблестните  човешки постъпки, се посочва в мотивите на международната организация за връчване на наградата. 

В писмо до Изпълнителна агенция „Морска администрация“, генералният секретар на IMO Китак  Лим изрази признателност на българското правителство за номинацията на достоен кандидат за годишните награди.

По този повод министърът на транспорта, информационните технологии Росен Желязков се обърна към българските моряци с благодарност за високите морални стандарти и хуманно отношение,  дори когато са в ситуации на риск за собствения си живот, съобщиха пред Maritime.bg от пресслужбата на МТИТС.  

Едуард Тавитян е роден във Варна. Завършил е специалност „Корабни машини и механизми“ в Технически университет – Варна. Плавал е като механик в различни наши и чужди компании. От 18 години живее в Канада, а от около 10 год. работи към общинската за Халифакс компания „Halifax Transit Ferry“.

Maritime.bg припомня, че идеята за номинацията за тазгодишната награда е на к.д.п. Александър Александров, посланик на добра воля на Международната морска организация, тя бе подкрепена от Българския клуб на корабните механици и ИА „Морска администрация“.

Тазгодишната награда на IMO за изключителна храброст на море е присъдена на Марсио Сантос Тейшейра и Фабио Родригес Алвес де Абреу, членове на пилотската служба на Сао Пауло, за предотвратяване на голям разлив на петрол в терминал Almirante Barroso в пристанище Сао Себастиан.

Наградата на IMO за изключителна храброст е присъдена и на офицер втори клас Ралф Офала Бараджан от бреговата охрана на Филипините, който участва в спасяването на живота на всички 62 души на борда на потъващия пътнически кораб Siargao Princess, на който той също е бил пасажер. Бараджан е номиниран от Филипините за неговата решителност, дори когато е извън служба.

Видео:

Още по темата:

Публикацията е коригирана в 16:16 ч. от Ал. Тодоров

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент