Нарязват най-дълго служилия самолетоносач

INS Viraat (ex. HMS Hermes) е изведен за нарязване на корабното режище Аланг, Индия. Той е най-дълго служилият самолетоносач в историята.

Преди 61 години влиза в състава на Кралските военноморски сили на Великобритания, пише itv. Телевизията съобщава, че утилизацията на кораба ще отнеме около 1 години.

За месец работещите на режището са успели да скрапират само известната със своята форма рампа за излитане, използвана от стотици самолети „Harrier“.

При прегледа на отбраната на Великобритания през 1981 г. е решено корабът да се изведе от ескплоатация, но тогава възниква спорът за Фолклендските острови и самолетоносачът става флагман на британските сили, изпратени в Южния Атлантик.

През 1986 г. корабът е продаден на Индия и е преименуван на INS Viraat (гигант, бел. а.).

След 27-годишна служба за Кралския флот и още 30 в състава на ВМС на Индия, активната му служба е прекратена през 2017 г., а преди месец започва нарязването му.

Според itv самолетоносачът е най-старият боен кораб в света, но това всъщност е 106-годишният руски „КОМУНА“.

Вижте още тук:

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на