Нарязват най-дълго служилия самолетоносач

INS Viraat (ex. HMS Hermes) е изведен за нарязване на корабното режище Аланг, Индия. Той е най-дълго служилият самолетоносач в историята.

Преди 61 години влиза в състава на Кралските военноморски сили на Великобритания, пише itv. Телевизията съобщава, че утилизацията на кораба ще отнеме около 1 години.

За месец работещите на режището са успели да скрапират само известната със своята форма рампа за излитане, използвана от стотици самолети „Harrier“.

При прегледа на отбраната на Великобритания през 1981 г. е решено корабът да се изведе от ескплоатация, но тогава възниква спорът за Фолклендските острови и самолетоносачът става флагман на британските сили, изпратени в Южния Атлантик.

През 1986 г. корабът е продаден на Индия и е преименуван на INS Viraat (гигант, бел. а.).

След 27-годишна служба за Кралския флот и още 30 в състава на ВМС на Индия, активната му служба е прекратена през 2017 г., а преди месец започва нарязването му.

Според itv самолетоносачът е най-старият боен кораб в света, но това всъщност е 106-годишният руски „КОМУНА“.

Вижте още тук:

Последни новини

Последни новини

Издадоха принудителна административна мярка за спиране на дейностите по претоварване от кораба „Vera Su“

Министърът на околната среда и водите Асен Личев издава принудителна административна мярка на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ за спиране на дейностите по

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент