Завършва строителството на най-големия кораб-болница в света

7000 кв. метра. Толкова e площта на медицинското отделение на борда на най-големия кораб-болница в света – GLOBAL MERCY, който ще започне своята мисия през 2021 г. За сравнение, най-голямата българска болница УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ е разположена на 24 хил. кв. метра. На кораба има шест операционни зали, интензивно отделение, както и легла за прием на близо 200 пациенти. GLOBAL MERCY има дължина 174 м., широчина 28,6 м., газене 6.1 м., задвижва се от 4 двигателя Wartsila 6L32 и 2 два азимутни движителя на ABB. В момента тече насищането с техника в китайската корабостроителница „Tianjin Xingang“, съобщиха от неправителствената доброволческа организация „Mercy Ships“, която ще го оперира.

От холандското бюро на организацията допълват, че най-големият кораб-болница ще се присъедини към експлоатирания в момента AFRICA MERCY, за да осигури качествена хирургическа помощ на най-бедните пациенти.

„Нашата отправна точка беше идеалният болничен кораб. С повече от достатъчно капацитет за прием на пациенти, жилищна площ за екипажа и възможност за превоз на товар. Изводът беше – имаме нужда от много по-голям кораб от сегашния“, заявява Джим Патерсън, вицепрезидент на организацията, отговарящ за морските операции. По думите му проектирането на кораба е започнало преди 13 години.

Maritime.bg припомня, че договорът за строителството беше сключен през 2013 година.

„Всички съоръжения в една съвременна болница са на разположение на кораба”, казва още Патерсън. Приемът на повече пациенти на борда, дава възможност да се ограничат прегледите на брега, които досега са правени от организацията. „Мащабите“ позволяват и по-бързо обслужване на пациентите, което означава и по-бързо достигане до следващо пристанище и нуждаещи се от медицински грижи.

Освен като плаващо лечебно заведение, GLOBAL MERCY ще служи и като плаваща академия. На борда на кораба има учебна зала с 682 места, в която с помощта на системи за виртуална реалност може да се преподава както ветроходство, така и предизвикателни медицински дисциплини.

GLOBAL MERCY е готов да приеме и 600 доброволци – от моряци, през лекари до учители. „Корабът осигурява собствен живот за доброволците“, коментира Джим, визирайки наличното на борда училище, фитнес зала, кафене, библиотека, магазин и плувен басейн. „Разнородната международна група ще се чувства на кораба като у дома си“, смята той.

Новият кораб ще увеличи осезаемо възможностите и резултатите на неправителствената организация. „Можем да помогнем на два пъти повече пациенти, както и на много повече от местните здравни работници в пристанищата, които посещаваме. Това е дългосрочно въздействие. Особено сега, когато продължава кризата с коронавируса, която застрашава и без това уязвимите здравни системи в тези страни“, подчертава още морският директор на „Mercy Ships“.

По-долу можете да видите видео, както и вече обявените доброволчески моряшки позиции в „Mercy Ships“.

Снимки (Mercy Ships):


Видео:

Абонамент
Този абонамент Ви осигурява пълен достъп до цялото съдържание и архив на Maritime.bg за 12 месеца.

Получавате най-важните новини от морската индустрия, нотификации при извънредни събития и
ексклузивно съдържание, което не е достъпно за всички потребители.


АБОНИРАЙ СЕ ТУК

Oще по темата:

Последни новини

Последни новини

Министерството на транспорта назначава независим член в съвета на директорите на БМКЦ

Министерството на транспорта и съобщенията е обявило конкурс за за избор на един независим член в Съвета на директорите на Български морски квалификационен център, видя

Отбелязваме Световния ден на морето: Корабоплаването трябва да приеме декарбонизацията, дигитализацията и иновативните технологии

Световната морска общност отбелязва на 28 септември Световния ден на морето. През тази година се навършват 50 години от приемането на Международна конвенция за