Засядането на Wakashio: Прекомерна самоувереност на навигаторите

Прекомерната самоувереност на навигаторите на борда на бълкер WAKASHIO е сред причините за засядане на кораба. Това обявиха пред Maritime.bg от пресслужбата на японската MOL. Припомняме, че 25 юли т.г. корабът заседна на риф край о. Мавриций, допускайки разлив на гориво. От MOL съобщават, че са формулирали мерки за предотвратяване на бъдещи подобни инциденти.

Компанията подчертава, че два дни преди засядането са извършени корекции по маршрута на прехода. Дистанцията за преминаване край острова е намалена от 22 nm до 5 nm. В деня на засядането – до 2 nm. MOL за пореден път подчертава, че това е решение, с което моряците са правили опит за достигане обхвата на мобилните мрежи на острова. В деня на засядането вахтен офицер пренебрегва визуалните и радарни обсервации. Резултатът – WAKASHIO засяда на около 0.9 nm от брега на Мавриций на риф и плитки води с дълбочина 10 m.

В съобщението до медиите, MOL изрежда редица мерки за запознаване на останалите си екипажи с причините, довели до инцидента с WAKASHIO.

Всичко за засядането на WAKASHIO, четете тук

Последни новини

Последни новини