Флотът на САЩ ще бъде по-твърд срещу провокации от кораби на Китай и Русия

Пентагонът предупреди, че Военноморският флот на САЩ ще предприема по-твърди мерки в отговор на актове на агресия, експанзионизъм и нарушаването на международното морско право, посочвайки основно действия на Пекин, който е критикуван за амбициите си в Южнокитайско море. В доклад, подписан от командирите на щатските морска пехота, флот и брегова охрана, се посочва, че „отновно е нападнат международният ред, основан на правила“. Те твърдят, че средата на сигурност се е променила драстично от 2015 г. насам, предаде „Гардиън“.

В доклада се подчертава още, че в ход е план за „корозиране върховенството на международното морско право, да се ограничи достъпа до традиционни логистични центрове, да се възпрепятства свободата на корабоплаването, да се контролира изоползвавнето на ключови точки за сдържане, да се възпира участието на САЩ в решаване на регионални спорове, с което се цели изместването на щатите като предпочитан партньор в много страни по света“.

Американските военни изразяват притеснение от развитието на китайския военен флот, който се превърна в най-голям в света за последните две десетилетия. Посочват се честите военни учения в района на Тайван, както и експанзионизмът на Китай в Южнокитайско море.

САЩ отговаря с увеличен брой активности на флота си в тези води, както и със засилване на санкционната политика срещу народната република.

В доклада е посочено още, че се наблюдава „нарастваща агресивност при взаимодействие с кораби на Русия и Китай“. Подчертава се, че Китай е основната стратегическа заплаха за флота.

Последният инцидент между военноморските сили на САЩ и Китай се случи в края на август т.г., когато Пекин заяви, че е изтласкал американски боен кораб от района на спорните Параселски острови. Пекин претендира за почти всички острови в Южнокитайско море, териториални претенции, оспорени от други страни в региона, включително Виетнам, Малайзия, Филипините и Бруней. В отговор на активностите на американския флот в тези води – Китай провежда все повече военноморски учения, които описва като операции за „осигуряване свободата на корабоплаването“.

Докладът на Пентагона прогнозира, че в случай на конфликт и Китай, и Русия вероятно ще се опитат да завземат територии, преди САЩ и техните съюзници да могат ефективно да отговорят. Посочва се още, че за да запазят стратегическо предимство пред китайския флот, САЩ планират да модернизират военноморските си сили с по-малки, по-бързи и маневрени и дори дистанционно управляеми кораби.

На американските кораби също ще бъде разпоредено да „приемат изчислени тактически рискове и да заемат по-категорична позиция в ежедневните си операции“, се казва в изявлението.

Вижте още:

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент