Кораб с ветрила ще превозва новата европейска ракета-носител

През 2022 г. на вода ще бъде спуснат 121-метровият RO-RО ферибот CANOPPE. Корабът ще бъде оборудван с четири 30-метрови ветрила, осигуряващи намаляване разхода на гориво и отделяните емисии. Съдът е специално проектиран за превоз на компоненти за ракети-носители „Ариана 6“, разработка на френска компания за Европейската космическа агеция.

Снимка: Jifmar


CANOPPE ще бъде построен в холандската корабостроителница „Neptune“.

1 452 кв. метра е общата ветрилна площ на четирите „платна“ на кораба, които следва да допринесат за намаляване с до 30% на емисии въглероден диоксид.

Първият пуск на ракетата-носител „Ариана 6“ бе отложено за 2022 г. заради COVID-19. Ракетата трябва да замени предшественика си от пета серия и да бъде използвана както за пилотирани, така и за голям брой други космически мисии. По програмата за новата ракета бяха разходвани над 600 млн. евро за строителство на площадка във Френска Гвиана.

Новият кораб ще осъществява превоза на компоненти за „Ариана 6“ от Европа до космодрума във Френска Гвиана. Ракетата може да изпраща на геостационарна орбита товари от 5000 кг. до 11 500 кг. или до 21 650 кг. на ниска околоземна орбита.

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент