Руският флот приема нова ядрена подводница

Руският флот ще приеме най-новата ядрена подводница по проект 885М – „Казан“, до края на годината. Подводната лодка ще изпълнява задачи по патрулна защита на корабите от флота, ликвидиране на вражески комуникации със съвременното си радиоелектронно оборудване и неутрализиране на вражестки надводни и подводни плавателни съдове, както и техните пунктове за базиране.

Новата подводница е първата, оборудвана с ядрен реактор от четвърто поколение. Той има 25-30 г. експлоатационен живот, като няма да се налага презареждане, пише RBTH.

Проект 885 може да носи до 30 торпеда и подводни мини. Някои от тях са във външни транспортни и пускови контейнери. Според различни доклади една подводница следва да струва над 40 млрд. рубли (445 млн. евро).

Основното въоръжение на проект 885/885М са ракети „Калибр-ПЛ“.

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на