Китай демонстрира сила в Южнокитайско море, САЩ – в Ормузкия проток

Китай изпрати авионосно съединение, водено от най-новия самолетоносач на страната Shandong, в Южнокитайско море през Тайванския проток за рутинни учения, обявиха Военноморските сили на азиатската държава, предаде „Ройтерс“ и news.bg. Тайван мобилизира силите си, докато ударната група преминаваше през протока.

Докато китайски самолетоносач не за първи път преминава в близост до Тайван, този път това се случва на фона на покачващото се напрежение между Тайпе и Пекин. Водената от Shandong група премина през Тайванския проток, след като ден по-рано оттам мина американски боен кораб. Китайските военни съобщиха, че са следвали кораба. ВМС на Китай поясниха, че самолетоносачът и придружаващите го кораби „гладко“ са преминали през тесния проток в неделя и са се насочили към Южнокитайско море за учения.

Игрите са част от годишните планове. В бъдеще ние ще продължим да организираме подобни операции, основани на нуждите за обучение, се подчертава в съобщението. Министерството на отбраната на Тайван обяви, че самолетоносачът е бил придружаван от четири бойни кораба. Те са отплавали от китайското пристанище Далян в четвъртък. От Тайпе добавиха, че са изпратили шест бойни кораба и 8 самолета да „пазят“ и следят движението на китайските кораби. Shandong е вторият самолетоносач на Китай. Той влезе на въоръжение преди почти една година.

Американска ядрена подводница пое през Ормузкия проток – нова демонстрация на сила, насочена към Иран с приближаването на годишнината от атентата срещу иранския генерал Касем Солеймани, убит в Багдад от американски дрон, предаде Франс прес и dir.bg. Подводницата „Джорджия“ може да бъде оборудвана със 154 крилати ракети Томахок, се казва в съобщение на американските военноморски сили.

Комюникето този път е илюстрирано със снимки, показващи подводницата в надводно състояние, ескортирана от американските бойни кораби „Порт роял“ и „Филипин сий“ в Ормузкия проток, който Иран редовно заплашва да блокира и който е от стратегическо значение.

„Присъствието на „Джорджия“ в района показва ангажимента на САЩ да гарантират сигурността на водните пътища благодарение на широка палитра от способности, които им позволяват да са готови да се защитават срещу всякаква атака във всеки момент“, предупредиха американските военноморски сили. Американските военни се опасяват от атака от страна на Иран, която да отмъсти за смъртта на Касем Солеймани, убит на 3 януари тази година по време на атака с американски дрон близо до летището в Багдад. Годишнината ще съвпадне с намаляване на американските военни в Ирак.

Последни новини

Последни новини

Варненска морска гимназия „Св. Н. Чудотворец“ отбелязва 75 години от създаването си

Варненска морска гимназия "Свети Николай Чудотворец" ще отбележи своята 75-а годишнина. В своята 75-годишна история училището се е утвърдило като лидер в обучението на

Хутите: Екипажът на „Galaxy Leader“ общува със семействата си

На екипажа на задържания автомобиловоз GALAXY LEADER е позволено да общува със семействата си. Това каза говорителят на Ансар Аллах Мохамед Абдулсалам. Тази информация бе