Морската индустрия иска приоритетен достъп до ваксини

Искане за отпускане на достатъчен брой ваксини за заетите в морската индустрия в страната изпрати Българска морска камара до Министерството на здравеопазването. Това съобщи пред Maritime.bg кап. Богдан Богданов, председател на сдружението, обединяващо най-голям брой компании от сектора.

„Работещите в морската индустрия, например – корабни агенти, спедитори, пристанищни работници и пилоти, са служители на първа линия и за тях трябва да има достъп до ваксина“, заяви той.

В момента БМК и БАКБА набират информация от членовете си за броя на служителите и работниците, които доброволно желаят да получат имунизация срещу COVID-19.

Maritime.bg припомня, че в края на м.г. РЗИ – Варна е изпратила информация за възможно доброволно ваксиниране във втория етап на националния ваксинационен план. Тази информация обаче не е достигнала до пилотските служби, пристанищата, агентийските компании или кораборемонтните заводи.

България все още не е сред страните, признали моряците за ключови работници на първа линия. Това стана ясно в края на миналата година от циркуляр на Международната морска организация (IMO), в който са посочени 45-те държави, в които към момента морските лица имат такъв статут. В обръщение към страните членки на организацията, сред които и България, генералният секретар на организацията Китак Лим отправя призив за спешни действия за признаване на заетите в сектора като работници на първа линия.

Припомняме, че държави като Сингапур ще осигурят приоритетен достъп до ваксина за заетите в морската индустрия.

Още по темата:

Морските пилоти все още не са включени във втория етап за ваксиниране

Сингапур дава приоритет за ваксиниране на работещите в морската индустрия

България все още не е признала моряците за ключови работници

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на