Морската индустрия иска приоритетен достъп до ваксини

Искане за отпускане на достатъчен брой ваксини за заетите в морската индустрия в страната изпрати Българска морска камара до Министерството на здравеопазването. Това съобщи пред Maritime.bg кап. Богдан Богданов, председател на сдружението, обединяващо най-голям брой компании от сектора.

„Работещите в морската индустрия, например – корабни агенти, спедитори, пристанищни работници и пилоти, са служители на първа линия и за тях трябва да има достъп до ваксина“, заяви той.

В момента БМК и БАКБА набират информация от членовете си за броя на служителите и работниците, които доброволно желаят да получат имунизация срещу COVID-19.

Maritime.bg припомня, че в края на м.г. РЗИ – Варна е изпратила информация за възможно доброволно ваксиниране във втория етап на националния ваксинационен план. Тази информация обаче не е достигнала до пилотските служби, пристанищата, агентийските компании или кораборемонтните заводи.

България все още не е сред страните, признали моряците за ключови работници на първа линия. Това стана ясно в края на миналата година от циркуляр на Международната морска организация (IMO), в който са посочени 45-те държави, в които към момента морските лица имат такъв статут. В обръщение към страните членки на организацията, сред които и България, генералният секретар на организацията Китак Лим отправя призив за спешни действия за признаване на заетите в сектора като работници на първа линия.

Припомняме, че държави като Сингапур ще осигурят приоритетен достъп до ваксина за заетите в морската индустрия.

Още по темата:

Морските пилоти все още не са включени във втория етап за ваксиниране

Сингапур дава приоритет за ваксиниране на работещите в морската индустрия

България все още не е признала моряците за ключови работници

Последни новини

Последни новини

Роберт Радославов: „Рубишипс“ е сред най-успешни параходства в Европа

Роберт Радославов е роден в Русе преди 56 години.  Завършил е Техникума по речно корабостроене и корабоплаване TРКК Русе, ВНВМУ "Н.Вапцаров" Варна , СА "Д.Ценов" Свищов.   Има

Поне четирима искат поста генерален директор на Пристанищна инфраструктура

Четирима бивши генерални директори на ДП "Пристанищна инфраструктура" участват в обявения конкурс за същата позиция. Това съобщават източници на Maritime.bg в Министерството

За пореден път и без никакви доказателства: Израел хвърля обвинения срещу Иран за атака срещу кораб (обзор)

Реален и ефективен отговор срещу иранския терор. Това са обсъдили в телефонен разговор външният министър на Израел и държавния секретар на САЩ по повод инцидента, при който