Морската индустрия иска приоритетен достъп до ваксини

Искане за отпускане на достатъчен брой ваксини за заетите в морската индустрия в страната изпрати Българска морска камара до Министерството на здравеопазването. Това съобщи пред Maritime.bg кап. Богдан Богданов, председател на сдружението, обединяващо най-голям брой компании от сектора.

„Работещите в морската индустрия, например – корабни агенти, спедитори, пристанищни работници и пилоти, са служители на първа линия и за тях трябва да има достъп до ваксина“, заяви той.

В момента БМК и БАКБА набират информация от членовете си за броя на служителите и работниците, които доброволно желаят да получат имунизация срещу COVID-19.

Maritime.bg припомня, че в края на м.г. РЗИ – Варна е изпратила информация за възможно доброволно ваксиниране във втория етап на националния ваксинационен план. Тази информация обаче не е достигнала до пилотските служби, пристанищата, агентийските компании или кораборемонтните заводи.

България все още не е сред страните, признали моряците за ключови работници на първа линия. Това стана ясно в края на миналата година от циркуляр на Международната морска организация (IMO), в който са посочени 45-те държави, в които към момента морските лица имат такъв статут. В обръщение към страните членки на организацията, сред които и България, генералният секретар на организацията Китак Лим отправя призив за спешни действия за признаване на заетите в сектора като работници на първа линия.

Припомняме, че държави като Сингапур ще осигурят приоритетен достъп до ваксина за заетите в морската индустрия.

Още по темата:

Морските пилоти все още не са включени във втория етап за ваксиниране

Сингапур дава приоритет за ваксиниране на работещите в морската индустрия

България все още не е признала моряците за ключови работници

Последни новини

Последни новини

Издадоха принудителна административна мярка за спиране на дейностите по претоварване от кораба „Vera Su“

Министърът на околната среда и водите Асен Личев издава принудителна административна мярка на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ за спиране на дейностите по

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент