Проверяват Фериботен комплекс – Варна

Фериботен комплекс Варна

Транспортното министерство е започнало проверка на дейността на Фериботен комплекс – Варна. Тя е назначена с министерска заповед от началото на декември м.г. и следва да провери отношенията между ДП „Пристанищна инфраструктура“, ДП „Национална компания железопътна инфраструктура“, „БДЖ – Товарни превози“, ИА „Морска администрация“ и „Пристанище Варна“ ЕАД по повод управлението на терминала.

В петък анонимен подател, подписан като „дългогодишен служител в МТИТС“, разпространи до медиите голям брой документи от вътрешноведомствена комуникация между дружества под шапката на Министерството на транспорта, свързани с оперирането на Фериботен комплекс – Варна. Те обхващат периода от 2017 г. до 2019 година.

През 2017 г., след заповед на транспортния министър, Фериботният комплекс е трябвало да премине в активите на най-големия държавен пристанищен оператор – „Пристанище Варна“ ЕАД, който да поеме управлението му. Това не се е случило.

„Заповедите на транспортния министър не важат за Пристанище Варна“, се твърди в писмото до медиите.

В неделя от същия подател изтече до медиите и заповедта на транспортния министър, с която в края на миналата година е възложена пълна проверка.

Междувременно от транспортното министерство отхвърлиха твърденията, че директорите на варненското пристанище не са изпълнили министерската заповед за приемане на терминала в активите на дружеството.

През миналата година ДП „Пристанищна инфраструктура“ поема управлението на терминала, за който вече има издадено удостоверение за експлоатационна годност и съоръжението функционира.

Разпространеният до медиите в петък имейл завършва с призив варненската общественост да бъде информирана за осъществявания в момента износ през територията на Фериботния комплекс. „Варненци имат право да го знаят!“, пише в писмото.

По данни на няколко независими източника на Maritime.bg, в края на миналата година през територията на Фериботния комплекс е осъществен износ на отработено ядрено гориво от българската АЕЦ.

Въпросите на Maritime.bg, изпратени до АЕЦ „Козлодуй“ по повод количеството отработено гориво, както и вида на техническите съоръжения, в които се пренася, останаха без отговор.

Maritime.bg припомня, че в момента тече обявен от транспортното министерство конкурс за избор на членове в контролните органи на Пристанище Варна, както и на други държавни предприятия от морската индустрия.

Очаквайте подробности…

Вижте още тук:

Последни новини

Последни новини