Проверяват Фериботен комплекс – Варна

Фериботен комплекс Варна

Транспортното министерство е започнало проверка на дейността на Фериботен комплекс – Варна. Тя е назначена с министерска заповед от началото на декември м.г. и следва да провери отношенията между ДП „Пристанищна инфраструктура“, ДП „Национална компания железопътна инфраструктура“, „БДЖ – Товарни превози“, ИА „Морска администрация“ и „Пристанище Варна“ ЕАД по повод управлението на терминала.

В петък анонимен подател, подписан като „дългогодишен служител в МТИТС“, разпространи до медиите голям брой документи от вътрешноведомствена комуникация между дружества под шапката на Министерството на транспорта, свързани с оперирането на Фериботен комплекс – Варна. Те обхващат периода от 2017 г. до 2019 година.

През 2017 г., след заповед на транспортния министър, Фериботният комплекс е трябвало да премине в активите на най-големия държавен пристанищен оператор – „Пристанище Варна“ ЕАД, който да поеме управлението му. Това не се е случило.

„Заповедите на транспортния министър не важат за Пристанище Варна“, се твърди в писмото до медиите.

В неделя от същия подател изтече до медиите и заповедта на транспортния министър, с която в края на миналата година е възложена пълна проверка.

Междувременно от транспортното министерство отхвърлиха твърденията, че директорите на варненското пристанище не са изпълнили министерската заповед за приемане на терминала в активите на дружеството.

През миналата година ДП „Пристанищна инфраструктура“ поема управлението на терминала, за който вече има издадено удостоверение за експлоатационна годност и съоръжението функционира.

Разпространеният до медиите в петък имейл завършва с призив варненската общественост да бъде информирана за осъществявания в момента износ през територията на Фериботния комплекс. „Варненци имат право да го знаят!“, пише в писмото.

По данни на няколко независими източника на Maritime.bg, в края на миналата година през територията на Фериботния комплекс е осъществен износ на отработено ядрено гориво от българската АЕЦ.

Въпросите на Maritime.bg, изпратени до АЕЦ „Козлодуй“ по повод количеството отработено гориво, както и вида на техническите съоръжения, в които се пренася, останаха без отговор.

Maritime.bg припомня, че в момента тече обявен от транспортното министерство конкурс за избор на членове в контролните органи на Пристанище Варна, както и на други държавни предприятия от морската индустрия.

Очаквайте подробности…

Вижте още тук:

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на