Морско училище отбеляза 140 години от създаването си

Тържествено честване на 140-годишнината от основаването на Морско училище се състоя на 9 януари 2021 г. във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. На този ден флотската Алма матер празнува история, сътворена от поколения български моряци и свои възпитаници, посветили живота си в служба на oтечеството и любовта към морето. История, писана с благороден и високоотговорен труд, която и досега кара възпитаниците на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ да се гордеят, че то с право се нарича флагман на българското морско военно и гражданско образование.

Церемонията започна с посрещане на бойното знаме и поздравителни слова на началника на Училището – флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров, и командващия на ВМС – контраадмирал Кирил Михайлов, който бе гост на събитието.

„Почти век и половина ние имаме всички основания да се чувстваме горди с богатите традиции и високите постижения на най-старото техническо учебно заведение в страната – символ на България като морска държава“, каза началникът на Училището в своето слово.

На празника бе повишен в звание и военнослужещ от ВВМУ. Със заповед на министъра на отбраната, капитан I ранг Желязко Николов получи своите пагони от командващия на ВМС.

Церемонията продължи с преминаване на представителния блок в тържествен марш. В знак на почит и признателност бяха положени цветя и венци пред паметника на патрона на Училището – Никола Вапцаров, и на барелефите на изявени преподаватели от ВВМУ.


На 9 януари 1881 г в Русе е основано Морското училище, с което е положено началото на морското образование в България. На основание Циркуляр № 7 на Военното министерство на Княжество България от 9 януари 1881 г. се формира „Морско училище”.

Инициатор за създаването на учебното заведение е капитан-лейтенант Александър Егорович Конкевич, „заведующ Флотилията и Морската част“.

Пръв началник на Морското училище е флотският механик подпоручик Павел Алексеевич Машнин, който престоява на тази длъжност до март 1883 г. Първоначално училището се помещава в една от сградите на Дунавската флотилия на брега на река Русенски Лом. В него се подготвят машинисти и огняри за военния флот.

През следващите години се нарича „Машинна школа” и „Техническа школа, но не променя своя статут и продължава да обучава технически кадри за флота. През 1892 г. училището е преустроено и преименувано в „Унтерофицерска морска школа“, в която се подготвят боцмани, кърмчии, артилеристи, миньори и машинисти. През 1900 г. учебното заведение е оглавено от лейтенант Тодор Соларов, премества се във Варна и е преименувано на „Машинно училище при флота”. През 1904 г. със закон на Народното събрание училището става първото средно техническо учебно заведение в страната, като срокът на обучение е удължен до шест години. Възпитаниците на училището участват във войните за национално обединение (1912 – 1918 г.) Сред най-добрите се избират бъдещите флотски офицери, изпращани за обучение в европейските военноморски училища. През 1917 г. след кратък квалификационен курс на подбрана група възпитаници е произведен първият офицерски випуск на училището. През 1929 г. Морското машинно училище е преименувано на „Морско училище”. Две години по-късно се формира „Мореходен“ отдел, който има за задача да обучава вахтени офицери за търговския флот.

Офицерите на Морската полицейска служба се подготвят частично в Морското училище във Варна и се дипломират във Военното училище в София.През 1934 г. Морското машинно училище е преместено в сградите на вече закритото Рибарско училище на остров Св. Кирик край Созопол. През 1940 г. училището се връща във Варна в сграда на ул. „Стефан Караджа”. Същата година възпитаниците му участват в състава на Морския окупационен отряд при връщането на Южна Добруджа в пределите на Царство България.През 1942 г. с царски указ Морското училище получава статут на специализирано висше морско училище и названието „Военноморско на Негово Величество училище”. В 1943 г. е отворен Морски отдел на Школата за запасни офицери – Варна, създаден към Военноморското на Н.В. училище за подготовка на запасни офицери за Морските войски.В периода 1945 – 1946 г., училището се нарича „Военноморско народно училище при Морските войски”, а през 1946 – 1949 г. – „Народно военноморско училище”. През 1949 г. Морското училище приема за свой патрон Никола Вапцаров – поет, възпитаник на училището от випуск 1926 – 1932 г.През 1954 г. училището се нанася в сегашния учебен комплекс на ул. „Васил Друмев”. С Указ на Президиума на Народното събрание от 1956 г. то получава статут на висше инженерно морско училище и е преименувано на „Висше народно военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”. От 1991 г. названието му вече е „Висше военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”. Училището е вписано в регистрите на Международната морска организация (IMO) към ООН и дипломите на възпитаниците му се признават пред всички корабособственици по света.

Последни новини

Последни новини

На 26 и 28-годишна възраст са поредните жертви от потъналия кораб Arvin в Черно море

Силен снеговалеж затруднява продължаващата операция по издирване на изчезналите моряци от екипажа на кораб ARVIN, който потъна във водите на Черно море край турската провинция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция

Военноморският музей отваря за посещения вътрешната си експозиция от днес, при спазване на въведените в страната противоепидемични мерки срещу разпространението на