„Тръба гейт“: Лъсна 6-годишно институционално бездействие с фекалната тръба във Варна

Още през 2014 г. е станало ясно, че подводният тръбопровод, преминаващ през Варненското езеро, не е изпълнен по задание и не лежи под дъното, разкри Maritime.bg. Припомняме, че преди повече от година тръбопроводът аварира, изливайки стотици хиляди литри фекални води в акваторията на езерото.

Фекалните води на три варненски квартала се изливаха с месеци във Варненското езеро. Снимка: Стоп кадър, видео, Maritime.bg

Тръбопроводът е въведен в експлоатация през 2011 г., а три години по-късно

всички институции са знаели, че зад строителството му прозира практическа измама в особено големи размери.

През 2014 г. във Варна е осъществена демонстрация на техника на доставчика на подводни акустични системи „Teledyne Reson“. По време на демонстрацията и почти случайно е установено с абсолютна точност, че

скъсалата се сега тръба не лежи под дъното, а по цялата си дължина е над него.

Незабавно е била информирана Дирекцията за национален строителен контрол, но за 5 години до аварията на тръбата в края на 2019-а същата не предприема абсолютно нищо. За неизпълнения проект още от 2014 г. знае и собственикът на тръбата – Община Варна, както и нейният оператор – ВиК – Варна, които също очевидно не са предприели абсолютно нищо срещу изпълнителите на обекта, макар да са имали такова право по договора за строителство.

От архива на Maritime.bg става ясно, че през 2015-а, плавалият тогава под флага на Антигуа и Барбуда кораб за генерални товари MAXAL RAISE аварира в езерото и отдава аварийно котва, за да предотврати засядане.

Котвата на кораба се вклинява под тръбопровода, който по проект трябва да лежи под дъното и ако е бил изпълнен така – подобен инцидент би станал от много малко вероятен до невъзможен.

„Предприети са всички мерки за установяване на евентуални поражения“, казва през 2015 г. пред Maritime.bg управителят на ВиК – Варна Валентин Вълканов. Той заявява още, че водното дружество е назначило водолазен екип, който да извърши оглед и да извади котвата.

„Още през миналата седмица водолази отрязаха котвената верига за да може корабът да се премести. Те казаха, че няма видими поражения, но ние трябва да извършим проверка“, подчертава шефът на ВиК след аварията с кораба от 2015 г.

Още тогава Maritime.bg пита Вълканов за евентуална възможност да бъде допусната еко-катастрофа, ако тръбопроводът бъде скъсан.

„Не, не мисля, че можем да говорим за еко-катастрофа, просто целият мръсен канал на кв. Аспарухово щеше да се излее в езерото“, казва тогава дългогодишният шеф на ВиК, предвиждайки какво ще се случи 4 години по-късно.

В докладите от проведения тогава водолазен оглед е записано –

„тръбопроводът е на 30 см. над дъното“.

В същия ден, в който водолазите предават своя доклад, кметът на Варна Иван Портних подписва искане за арест на моторен кораб MAXAL RAISE.

Корабът е бил арестуван незабавно от ИА „Морска администрация“.

За да не лъсне още тогава истината, че тръбопроводът не е изпълнен по задание, подготвилите писмото на кмета, с което се иска арест на кораба, уточняват, че тръбата е вкопана под дъното. Това се случва въпреки наличния доклад от водолазния оглед, предаден в същия ден, от който е видно, че тръбата не само не е под дъното, а „стърчи“ над него.

Всички тези факти водят до заключение, че е налице абсолютно доказано 6-годишно институционално бездействие до скъсването на тръбата, а зад него по всяка вероятност стои опит за прикриване на измамата при строителството.

Припомняме, че в средата на миналата година прокуратурата съобщи, че са налице достатъчно данни за извършено престъпление. И до този момент от държавното обвинение не са съобщили за лица, привлечени под отговорност. Строителството по целия проект е осъществено с осигурени близо 6.2 млн. евро по програма ИСПА.

Очаквайте подробности…

Всичко по темата

Последни новини

Последни новини

БАМК: Отвличането на „Galaxy Leader“ е грубо погазване на международното морско право от една държава членка на ООН

Отвличането на "Galaxy Leader" е грубо погазване на международното морско право от една държава членка на ООН. Това пише в декларация до премиера Николай Денков на Българската

Сомалийски пирати, а не хути, са били на борда на танкер „Central Park“

Сомалийски пирати, а не хути, са били на борда на танкер CENTRAL PARK, в екипажа на който има двама български моряци. Това стана ясно от думите на говорителя на Пентагона

Израелската ZIM: Предприемаме временни проактивни мерки, за да гарантираме безопасността на нашите екипажи

Израелската ZIM Integrated Shipping Services (ZIM) потвърждава постоянния си ангажимент да обслужва източносредиземноморските и израелските пристанища. Това обявиха пред