Интерпол издаде заповед за арест на капитана на кораба, превозил катастрофалния товар до Бейрут

Интерпол е издал заповед за арест на собственика на кораб RHOSUS, който превозва фаталния товар до Бейрут, както и на капитана на плавателния съд. Това твърди ливанската информационна агенция NNA, предаде AP.

Maritime.bg припомня, че пожар в магазия в пристанище Бейрут стана причина за експлозия на 4 август м.г., която отне живота на над 200 души, рани 6 500 и нанесе щети за милиарди долари.

Искането за издаване на международна заповед за арест бе направено в края на миналата година от прокуратурата на Ливан, според която капитанът на кораба Борис Прокошев, както и собственикът Игор Гречушкин, руски бизнесмен, живеещ в Кипър, носят отговорност за инцидента. Не е известно какви изобщо са претенциите на местните власти към бившия капитан и на какво правно основание може да се иска неговото задържане.

Maritime.bg извърши справка в бюлетина на Interpol, но към 13 януари двамата руснаци не са добавени към достъпните онлайн списъци на издирвани лица.

Инцидентът в пристанището стана причина за подаване на оставка от местното правителство, а цялото ръководство на пристанището беше арестувано.

Според ливанската информационна агенция, Интерпол е издала заповед за арест за гражданин на Португалия, който извършва инспекция на фаталната магазията през 2014 г.

Още по темата:

Последни новини

Последни новини

Хутите: Целият екипаж на кораб GALAXY LEADER е осигурен с всичко нужно

На снимката са капитанът на кораба, старши помощник-капитанът и дипломатически представител. От съображения за сигурност, част от изображението е замъглено. Целият екипаж на

Пристанищата на ЕС претоварват огромни количества руски газ за трети страни

Европейският съюз се стреми да ограничи употребата на руски газ след нахлуването на Руската федерация в Украйна. Анализ на Института по енергийна икономика (IEEFA) обаче отчита

Променени тарифи за пристанищните такси създадоха напрежение в морската индустрия

Без нужното обществено обсъждане е изменена тарифата за събираните такси от Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура". Това пише в писмо до транспортния министър