Интерпол издаде заповед за арест на капитана на кораба, превозил катастрофалния товар до Бейрут

Интерпол е издал заповед за арест на собственика на кораб RHOSUS, който превозва фаталния товар до Бейрут, както и на капитана на плавателния съд. Това твърди ливанската информационна агенция NNA, предаде AP.

Maritime.bg припомня, че пожар в магазия в пристанище Бейрут стана причина за експлозия на 4 август м.г., която отне живота на над 200 души, рани 6 500 и нанесе щети за милиарди долари.

Искането за издаване на международна заповед за арест бе направено в края на миналата година от прокуратурата на Ливан, според която капитанът на кораба Борис Прокошев, както и собственикът Игор Гречушкин, руски бизнесмен, живеещ в Кипър, носят отговорност за инцидента. Не е известно какви изобщо са претенциите на местните власти към бившия капитан и на какво правно основание може да се иска неговото задържане.

Maritime.bg извърши справка в бюлетина на Interpol, но към 13 януари двамата руснаци не са добавени към достъпните онлайн списъци на издирвани лица.

Инцидентът в пристанището стана причина за подаване на оставка от местното правителство, а цялото ръководство на пристанището беше арестувано.

Според ливанската информационна агенция, Интерпол е издала заповед за арест за гражданин на Португалия, който извършва инспекция на фаталната магазията през 2014 г.

Още по темата:

Последни новини

Последни новини

Министър Алексиев прие от името на България председателството на ТРАСЕКА

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев прие от името на България, председателството на Междуправителствената комисия ТРАСЕКА за

Затвор грози бившия президент на Аржентина за шпионажа срещу роднините на екипажа на подводница ARA San Juan

Бившият президент на Аржентина Маурисио Макри обяви, че няма да прави заявления и към момента няма да се яви пред съда по повод обвиненията за предполагаем шпионаж, разпореден

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент