Пожар горя в машинното отделение на най-големия пътнически кораб в света


Пожар е избухнал в машинното отделение на най-големия лайнер в света – ALLURE OF THE SEAS, съобщиха от Royal Caribbean Cruises. Според компанията „пожарът е бил малък и е потушен бързо“.

Лайнерът е плавал от Св. Маартен (Карибски острови) към порт Евърглейдс (Форт Лодърдейл, Флорида).

„Противопожарната система е била активирана моментално и пожарът е бил потушен“, заяви говорител на компанията. При инцидента не са пострадали членове от екипажа или пасажери на борда, подчертават от  Royal Caribbean. ALLURE OF THE SEAS е продължил плаването си на собствен ход.

Корабът „дебютира“ през 2010г. и оттогава плава целогодишно в района на Карибите. Като своя близнак – OASIS OF SEAS, той има капацитет за 5,400 пасажери.

Макар не чак толкова сериозен, инцидентът е последен от поредица за круизната индустрия за последната година.

През март много по-малкият кораб – AZAMARA QUEST, също собственост на Royal Caribbean, остана 5 дни без ход, заради пожар в машинното отделение.

Месец по-рано пожар избухна в генераторното отделение на COSTA ALLEGRA, който също остана без ход в Индийския океан с 1000 пътници и екипаж на борда. В рамките на четири дни COSTA ALLEGRA бе „спасен“ – изтеглен от риболовен траулер.

През 2010г. CARNIVAL SPLENDOR, след пожар в машинното отделение, остана без захранване за четири дни с 4,500 пасажери на борда.

Най-тежкият инцидент за круизната индустрия стана на 13 януари, когато COSTA CONCORDIA се натъкна на подводна скала край бреговете на Италия, заседна и се преобърна. При инцидента загинаха 32 души.

Maritime.bg – Катастрофи

Последни новини

Последни новини

България не е създала и координационен център за смяна на екипажи по време на пандемията

България е сред страните, които все още не са обявили моряците за ключови работници. Базираната в София Изпълнителна агенция "Морска администрация" се е активирала едва дни

Курсанти от НВУ посетиха ВМС

На 12 май 2021 година курсантите-випускници от НВУ ”Васил Левски” бяха на работно посещение във формированията на Флотилия бойни и спомагателни кораби, дислоцирани в Пункт за

Високо ниво на безопасност и сигурност на корабоплаването у нас гарантира разширяването на обхвата на VTMIS системата

Още по-високо ниво на безопасност и сигурност на корабоплаването при посещение на корабите в българските морски пристанища е постигнато благодарение на разширяването на

Морска администрация „проспа“ четири месеца за обявяване на моряците за ключови работници

На 29 март 2021 г. ИА „Морска администрация“ е предприела необходимите действия в рамките на своите правомощия, като уведоми Министерството на транспорта, информационните