Рибари уловиха мина в Черно море

Риболовци „уловиха“ стара руска мина в мрежите си във водите на Черно море. Лежалата на дъното мина е изтеглена с мрежите на турски риболовен кораб на около 5 nm от бреговете край Синоп.

Снимка: Морски вестник, Турция (Deniz Gazete)

Незабавно са информирани местните служби, които идентифицират мината като стара руска и я унищожават.

Временно е било евакуирано местно рибарско пристанище.

Maritime.bg припомня, че в края на миналата година Военноморските сили на България унищожиха шест мини в района на Созополския залив. Те бяха открити по време на българо-румънското противоминно учение „Посейдон 2020”. Пет от тях бяха бойни морски мини тип „ЕМА“ и една морска мина тип „EMC“ от времето на Първата световна война.

Вижте още тук: Флотът унищожи мини от Първата световна война в Несебърския залив

Припомняме, че през 2017 г. български риболовен кораб „улови“ в Созополски залив с трал 6 метров корозирал метален цилиндър, който бе класифициран като учебно торпедо СЕТ – 40 с учебно-бойна глава без бойна част с нарушена цялост на корпуса.

Вижте още тук: Риболовен кораб „улови“ учебно торпедо в Созополския залив (снимка)

Любопитен е и случаят с торпедо, извадено също през 2017 г. с котвата на танкер SKAW PROVIDER на рейда пред пристанище Портланд, Великобритания.

Вижте още тук: Танкер „улови“ торпедо край Великобритания (снимка)

През тази година риболовец от Индонезия „улови“ безпилотен подводен апарат във водите край о. Селаяр. Подводният дрон е предаден на Военноморските сили, според които по всяка вероятност става дума за устройство, използвано от китайския флот. Установено е, че става дума за безпилотен апарат, който може да предава в реално време информация за температурата на морската вода, солеността, нивата на кислород, както и посоката и скоростта на морските течения.

Вижте още тук: Рибар улови шпионска подводница на Китай (снимка)

Последни новини

Последни новини

Издадоха принудителна административна мярка за спиране на дейностите по претоварване от кораба „Vera Su“

Министърът на околната среда и водите Асен Личев издава принудителна административна мярка на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ за спиране на дейностите по

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент