151 години от рождението на първия български главен механик в БТПД

Преди 151 години, на 17.01.1871 г. в гр. Ловеч е роден Михаил Христов Матеев – първият българин назначен за главен механик в Българското търговско параходно дружество. Първоначално образование получава в родния си град.

Изпратен от роднини да учи в Земеделското училище в Русе, но реката и плаващите по нея кораби запалват искрата му за пътешествия.

Отказва да учи в Земеделското училище и постъпва в Машинната школа на Дунавската флотилия и морска част, която завършва през 1892 г. с отличие.

Работи като брегови механик във Варненската държавна Мариинска болница и в подразделенията на флота, след което преминава на служба в Българското търговско параходно дружество (БТПД).

На 1.06.1898 г. след трудни години по корабите като вахтен механик е назначен за трети механик на параход „Борис”, а през 1899 г. Михаил Матеев е втори механик на същия кораб.

За да придобие права за по-висока позиция той завършва Държавната индустриална морска школа в Триест, Италия, където получава диплома за главен механик.

От 1.05.1904 г. е първи (главен) механик на кораб „Борис“ от състава на БТПД. От този пост той последователно започва да попълва машинната команда с български младежи, завършили Машинната школа и служили във военния флот.

Има голяма заслуга за изместването на чужденците – капитани и механици в българския флот.

От 1905 до 1910 г. е на служба във военния флот като механик III клас. През ноември 1910 отново започва работа в БТПД като първи механик и остава на тази длъжност до 1924 г.

Умира на 24.08.1948 г.

Последни новини

Последни новини

Finn Devoti Cup остана във Варна, силно общинско присъствие на финалната церемония

Състезателят на МК Одесос Варна Владимир Стасюк спечели по драматичен начин първото издание на ветроходната Finn Devoti Cup във Варна. Украинецът, който от няколко сезона се

Военнослужещи почистиха и боядисаха експонати на Военноморския музей

Военнослужещи от Инженерно-сапьорна рота, в.ф. 34410 и Хидрографска служба, в.ф. 26870 към Военноморските сили участваха във възстановяване на експонати във Военноморския музей.

Завърши водолазното учение на Военноморските сили с международно участие „Тритон 2023” 

Завърши водолазното учение на Военноморските сили на Република България с международно участие „ТРИТОН 2023”. To се проведе за трета поредна година и е резултат от