150 години от рождението на първия български главен механик в БТПД

Преди 150 години, на 17.01.1871 г. в гр. Ловеч е роден Михаил Христов Матеев – първият българин назначен за главен механик в Българското търговско параходно дружество. Първоначално образование получава в родния си град.

Изпратен от роднини да учи в Земеделското училище в Русе, но реката и плаващите по нея кораби запалват искрата му за пътешествия.

Отказва да учи в Земеделското училище и постъпва в Машинната школа на Дунавската флотилия и морска част, която завършва през 1892 г. с отличие.

Работи като брегови механик във Варненската държавна Мариинска болница и в подразделенията на флота, след което преминава на служба в Българското търговско параходно дружество (БТПД).

На 1.06.1898 г. след трудни години по корабите като вахтен механик е назначен за трети механик на параход „Борис”, а през 1899 г. Михаил Матеев е втори механик на същия кораб.

За да придобие права за по-висока позиция той завършва Държавната индустриална морска школа в Триест, Италия, където получава диплома за главен механик.

От 1.05.1904 г. е първи (главен) механик на кораб „Борис“ от състава на БТПД. От този пост той последователно започва да попълва машинната команда с български младежи, завършили Машинната школа и служили във военния флот.

Има голяма заслуга за изместването на чужденците – капитани и механици в българския флот.

От 1905 до 1910 г. е на служба във военния флот като механик III клас. През ноември 1910 отново започва работа в БТПД като първи механик и остава на тази длъжност до 1924 г.

Умира на 24.08.1948 г.

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент