Пирати убиха моряк, отвлякоха 15 души от контейнеровоз

Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Пирати убиха моряк и отвлякоха 15 мъже от екипажа на плаващия под флага на Либерия контейнеровоз MOZART (IMO: 9337274). Това е пореден инцидент във водите на Гвинейския залив, станал на около 100 nm от бреговете на Сао Томе и Принсипи в събота.

Екипажът успява да достигне защитено помещение на борда на построения през 2007 г. кораб с капацитет за превоз на 2 824 TEU. Пиратската група прониква в него след 6 часа.

Вторият механик, гражданин на Азербайджан, е прострелян при схватката. Мъжът е загинал. Всички останали моряци са граждани на Република Турция.

Пиратите отвличат 15 души, а на борда оставят само трима моряци, според медии в Турция.

Maritime.bg припомня, че за спешната нужда от формиране на антипиратска мисия вече се обявиха от Германската асоциация на корабособствениците.

Организацията настоява ЕС да има водеща роля в процеса.

Темата бе първо повдигната от Военното министерство на Дания и след атаки срещу кораби на местни корабособственици.

В средата на последния месец на миналата година пирати похитиха осем моряци от бившия български кораб STEVIA. В пиратски плен през миналата година попадна и български капитан от Варна.

Отчита се сериозен ръст на пиратските нападения във водите на Гвинейския залив през последните пет седмици и след подобряване на времето в региона. Отвличането на моряци от бившия български кораб е 27-о поред за 2020 г. в тези води. През годината пиратски банди похитиха общо 138 моряци.

Още по темата:

Maersk: Неприемливо е в наши дни да говорим за пиратство

Пирати атакуваха два пъти кораб на Maersk

Пирати отвлякоха моряци от бивш български кораб

Последни новини

Последни новини

Зам.-министър Георги Събев: Имаме съмнения за законосъобразността на задържането на нашите рибари в Румъния

Имаме съмнения за законосъобразността на задържането на нашите рибари в Румъния. Това заяви в Балчик ресорният земеделски зам.-министър Георги Събев, предаде репортер на

Риболовците очакват съдействие от държавата за освобождаване на корабите

Риболовците от трите задържани в Румъния наши кораби очакват по-късно днес да се срещнат с ресорния земеделски зам.-министър Георги Събев в Балчик. Пред него те ще настояват за

Доц. Ваня Стаматова: Възмутена съм, че нямаме никаква информация от Румъния, извинявам се на рибарите

Възмутена съм, че и до момента нямаме никаква информация от Румъния. Това заяви пред Maritime.bg изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури

Говорят освободените рибари от Румъния: Искаме незабавна оставка на шефа на ИАРА

За незабавна оставка на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури доц. д-р Ваня Стаматова се обявиха освободените от Румъния български рибари.