34 килограма сребро е имало в първото руско електрическо торпедо

Руският концерн “Тактическо ракетно въоръжение” завърши държавните изпитания на първото проектирано в страната електрическо торпедо.

“Първите серийни образци вече постъпиха на въоръжение във Военноморския флот на Русия. В СССР е произвеждано подобно оръжие, но с по-лоши характеристики. Новото торпедо значително превъзхожда западните образци по безшумност на хода, обсег на действие и откриване на цели и по дълбочина на потапяне”, съобщи за “Военнопромишлен куриер” шефът на холдинга Борис Обносов, предаде RBTH.

През 1980 г. на въоръжение в съветския ВМФ е прието универсалното самонасочващо се електроторпедо УСЭТ-80 с обсег на хода от 25 км и скорост от 40 възела. То е буквално скъпоценно – по данни от открити източници по цените от 2008 г. един екземпляр УСЭТ-80 струва 30 млн. рубли (около 327 000 евро), защото торпедото съдържа 34 кг сребро. На петербургския военноморски салон през 2019 г. КТРВ представи електрическо торпедо ТЭ-2 от 533-мм калибър със система за самонасочване.

“За разлика от парогазовите, електрическите торпеда действително са безшумни и се използват за скришно поразяване на надводни кораби, както и на подводници. В случай на употреба на електроторпеда подводницата на врага не успява да изпълни защитна маневра”, обясни пред “Российская газета” специалистът по ВМФ и редактор на списание “Национална отбрана” Александър Мозговой.

Последни новини

Последни новини

Над 2800 руски кораби не могат да посещават пристанища в ЕС

Европейският съюз затвори своите пристанища за целия търговски флот на Русия, състоящ се от над 2800 плавателни съда. Мярката обаче не засяга плавателни съдове, превозващи:

Новата техника на АППД осигурява целогодишно корабоплаването по река Дунав

Специализирана техника, осигурена с европейско финансиране по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", вече се грижи за целогодишното използване на река

Подобряване на условията за корабоплаване по р. Дунав обсъдиха премиерите на България и Румъния

Транспортната свързаност между България и Румъния беше във фокуса на разговора на министър-председателя Гълъб Донев с румънския му колега Николае Чука. Във

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент