Европа се заема с африканските пирати, отвлекли 140 моряци за година

Снимка: Фрегата ДРЪЗКИ от състава на българските ВМС

Постоянно военноморско присъствие във водите на Гвинейския залив ще осигури нов проект на Европейския съюз. Той идва след като през миналата година африкански пирати отвлякоха 140 моряци, сред които и българин, както и след настояване на морската индустрия в Европа.

Сред целите на проект „Координирано морско присъствие“ (CMP) е и насърчаването на международното сътрудничество и партньорство в тези води.

Европейският съюз ще подпомогне и държавите в региона в тяхната борда срещу пиратството, която към момента е определяна от много специалисти като „абсолютен провал“.

В средата на последния месец на миналата година пирати похитиха осем моряци от бившия български кораб STEVIA, които бяха освободени след месец и половина в пиратски плен. През миналата година пирати похитиха и български капитан от Варна.

Отчита се сериозен ръст на пиратските нападения във водите на Гвинейския залив през последните пет седмици и след подобряване на времето в региона. Отвличането на моряци от бившия български кораб е 27-о поред за 2020 г. в тези води. През годината пиратски банди похитиха общо 138 моряци.

Още по темата:

Maersk: Неприемливо е в наши дни да говорим за пиратство

Пирати атакуваха два пъти кораб на Maersk

Пирати отвлякоха моряци от бивш български кораб

Последни новини

Последни новини

Браншът: Трябва да паднат нормативните пречки пред иновациите в аквакултурите

Над 20 - 30 млн. лева са заделени за аквакултурите през новия програмен период и за тяхното ефективно усвояване са нужни съвременни технологични решения, заяви пред Maritime.bg

Бреговата охрана на САЩ потвърди за инцидент на кораб с български моряци

От окръжния команден център в Сан Франциско на Бреговата охрана (БО) на САЩ потвърдиха в телефонен разговор пред Maritime.bg за инцидент и предстояща медицинска евакуация на