САЩ осигуриха 40 млн. долара за ВМС на Украйна

Шести флот на САЩ е осигурил 40 млн. щ. долара за Военноморските сили на Украйна. С парите следва да се изградят и интегрират радарни комплекси, разположени на украинското крайбрежие на Черно море. От съобщение на ВМФ на САЩ, с което Maritime.bg разполага, става ясно, че „въпросните системи увеличават ситуационната осведоменост на Украйна за териториалните й води“.

Maritime.bg припомня, че през м.г. в Пункт за базиране Варна беше открит Военноморски координационен елемент (ВМКЕ) на Военноморските сили за Черно море. Той допринася за изграждане на морската ситуационна осведоменост в Черно море и ще спомага за координацията между Военноморските сили на Република България и други организации чрез събиране, анализ и обмен на информация, осигуряване военноморското сътрудничество и ръководство на корабоплаването, с цел подпомагане провеждането на военноморски учения и операции, съобщиха тогава от родния флот, на който преди 3 години САЩ дариха четири лодки за скромните 2 млн. долара.

Дни след като Джоузеф Байдън се закле като президент на САЩ, ВМФ на страната отново изпрати свои кораби във водите на Черно море. Това се случи и след проведения по инициатива на новия президент разговор с Владимир Путин. По време на разговора Путин е отбелязал, че нормализирането на отношенията между Москва и Вашингтон ще бъде в интерес на двете страни, докато Байдън изразил „притеснение от руските активности“.

Американските разрушители USS PORTER (DDG 78), USS DONALD COOK (DDG 75) и бункеровчик USNS LARAMIE (T-AO-203) в момента са в Черно море. Според съобщенията на флота – за поддръжка на морската сигурност и допълнително укрепване на оперативната съвместимост и за демонстриране на решимост към Черноморския мир и сигурност.

В отговор на тези демонстрации, Русия разположи в Крим, станал част от РФ след референдум през 2014 г., брегови ракетни комплекси „Бал“ и „Бастион“. Тези системи са предназначени за унищожаване на корабни групи на разстояние до над 160 nm с ракети П-800 „Оникс“, способни да преодоляват радиолокационно поле от комплексите за радиоелектронна борба, установени на корабите на противника.

В района, където САЩ „демонстрира решителност“, Черноморският флот е провел и учения с една от най-новите си фрегати по проект 11356 – АДМИРАЛ МАКАРОВ. Maritime.bg припомня, че кораби от проекта бяха активирани за високоточни удари с ракети „Калибър“ от Черно море в Сирийската кампания.

До американския кораб прелита и руски СУ-24. Припомняме, че през 2016 година руски самолет премина на 9 метра над USS DONALD COOK (DDG 75), а година по-рано Черноморският флот е имал готовност да потопи кораба при поредната му активация в Черно море.

Всичко това идва на фона на искането на българския премиер Бойко Борисов –

„Черно море да бъде само за яхти, платноходки, мир и любов.“

Видео от сегашните учения:

Снимки (ВМФ, САЩ):

Последни новини

Последни новини

Чилийски военен кораб ще транспортира полярниците до базата „Св. Климент Охридски“

Първата група от 15 души полярници от юбилейната 30-а българска антарктическа експедиция, след десетдневна карантина в чилийското пристанище Пунта Аренас, вече са на борда на

Южният океан е маховикът на климатичната система, все още поглъща огромни количества въглероден диоксид

Южният океан все още усилено абсорбира големи количества въглероден диоксид, отделян от изгарянето на изкопаеми горива, показва проучване, базирано на въздушни наблюдения.

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент