САЩ осигуриха 40 млн. долара за ВМС на Украйна

Шести флот на САЩ е осигурил 40 млн. щ. долара за Военноморските сили на Украйна. С парите следва да се изградят и интегрират радарни комплекси, разположени на украинското крайбрежие на Черно море. От съобщение на ВМФ на САЩ, с което Maritime.bg разполага, става ясно, че “въпросните системи увеличават ситуационната осведоменост на Украйна за териториалните й води”.

Maritime.bg припомня, че през м.г. в Пункт за базиране Варна беше открит Военноморски координационен елемент (ВМКЕ) на Военноморските сили за Черно море. Той допринася за изграждане на морската ситуационна осведоменост в Черно море и ще спомага за координацията между Военноморските сили на Република България и други организации чрез събиране, анализ и обмен на информация, осигуряване военноморското сътрудничество и ръководство на корабоплаването, с цел подпомагане провеждането на военноморски учения и операции, съобщиха тогава от родния флот, на който преди 3 години САЩ дариха четири лодки за скромните 2 млн. долара.

Дни след като Джоузеф Байдън се закле като президент на САЩ, ВМФ на страната отново изпрати свои кораби във водите на Черно море. Това се случи и след проведения по инициатива на новия президент разговор с Владимир Путин. По време на разговора Путин е отбелязал, че нормализирането на отношенията между Москва и Вашингтон ще бъде в интерес на двете страни, докато Байдън изразил “притеснение от руските активности”.

Американските разрушители USS PORTER (DDG 78), USS DONALD COOK (DDG 75) и бункеровчик USNS LARAMIE (T-AO-203) в момента са в Черно море. Според съобщенията на флота – за поддръжка на морската сигурност и допълнително укрепване на оперативната съвместимост и за демонстриране на решимост към Черноморския мир и сигурност.

В отговор на тези демонстрации, Русия разположи в Крим, станал част от РФ след референдум през 2014 г., брегови ракетни комплекси “Бал” и “Бастион”. Тези системи са предназначени за унищожаване на корабни групи на разстояние до над 160 nm с ракети П-800 “Оникс”, способни да преодоляват радиолокационно поле от комплексите за радиоелектронна борба, установени на корабите на противника.

В района, където САЩ “демонстрира решителност”, Черноморският флот е провел и учения с една от най-новите си фрегати по проект 11356 – АДМИРАЛ МАКАРОВ. Maritime.bg припомня, че кораби от проекта бяха активирани за високоточни удари с ракети “Калибър” от Черно море в Сирийската кампания.

До американския кораб прелита и руски СУ-24. Припомняме, че през 2016 година руски самолет премина на 9 метра над USS DONALD COOK (DDG 75), а година по-рано Черноморският флот е имал готовност да потопи кораба при поредната му активация в Черно море.

Всичко това идва на фона на искането на българския премиер Бойко Борисов –

“Черно море да бъде само за яхти, платноходки, мир и любов.”

Видео от сегашните учения:

Снимки (ВМФ, САЩ):

Последни новини

Последни новини

Руският флот приема нова фрегата

Фрегата "Адмирал Головко" от проект 22350 ще бъде приета в състава на ВМФ на Руската федерация през следващия месец, обяви ТАСС, цитирайки източник от военно-промишления

Община Варна привежда в експлоатационна годност рибарско пристанище “Карантината”

Община Варна планира да приведе в експлоатационна годност рибарско пристанище "Карантината" във варненския квартал "Аспарухово", става ясно от обявено инвестиционно

Румънските морски пристанища обявиха рекорден товарооборот

С 12% повече товари са обработили морските пристанища на Румъния за 2022 г., обявиха от румънската пристанищна администрация. В морските терминали са обработени общо 75,55

Турция започва активна експлоатация на газовите находища в Черно море до края на март

Турската държавна енергийна компания ТПАО обяви, че сондажният кораб Фатих е започнал да извършва нов сондаж в Черно море, предаде ТРТ. „Сондажният кораб Фатих започна

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент