Строят 56-метров катамаран за борба с пластмасовото замърсяване на океаните (видео)

Всяка минута над 17 тона пластмаси попадат във водите на Световния океан. С тези темпове до 2050 г. количеството пластмаса ще бъде по-голямо от масата на всички живи организми в океаните, това предупреждават от базираната във Франция неправителствена организация „Сий клийнърс“ (The Sea Cleaners).

След 3-годишна изследователска и развойна дейност, „Сий клийнърс“ представиха проект на първия в света „плаващ завод“ за рециклиране на основния замърсител на морета и океани.

До 10 хил. тона пластмаса годишно ще събира 56-метровият катамаран МАНТА (MANTA), който ще бъде спуснат на вода през 2024 година, обявиха пред Maritime.bg от организацията.

Зад проекта стои 49-годишният авантюрист и известен ветроходец Иван Бурньон. От пресслужбата на „Сий клийнърс“ обясняват, че идеята на Бурньон става реалност след множество сблъсъци с плаващи пластмасови отпадъци по време на ветроходните надпревари, в които той взема участие.

МАНТА ще бъде първи съд в света, способен да обработва 100% от пластмасовите отпадъци, които събира при плаване, благодарение на уникална бордна система, която ползва термохимичен процес.

Камаранът ще има нищожен отпечатък над околната среда, благодарение на хибридна система за задвижване. Тя комбинира 1500 м² ветрилна площ и електрически двигатели. Електричеството ще се произвежда от две вятърни турбини, хидрогенератори, фотоволтаична система с 500 м² панели, както и от бордовия комплекс за „неутрализиране“ на пластамаса. В 75% от експлоатационното време МАНТА ще оперира практически автономно, без използване на изкопаеми горива.

МАНТА ще оперира главно във водите край Азия, Африка и Южна Америка, където замърсяването с пластмаса е голямо. Катамаранът може да „чисти“ и крайбрежни райони, устия на реки и да оперира в по-големи реки. „Плавателният съд може да бъде активиран и в замърсени райони след природни и климатични бедствия (цунами, тайфуни)“, обясниха пред Maritime.bg от „Сий клийнърс“.

До края на тази година ще бъде избрана корабостроителница, в която да бъде построен МАНТА, за проектирането на който са участвали около 20 компании и пет изследователски лаборатории.

На три седмици работа по „преработка“ на пластмаса, МАНТА ще посещава пристанища, за да повишава обществената осведоменост за замърсяването с отпадъци на Световния океан. Катамаранът ще бъде и плаващ образователен център, разполагащ с зала за конференции за 80 души.

Организацията на Бурньон смята МАНТА за явен пример за технологичните възможности, който ще насърчава и подкрепя местните общности към подобряване управлението на отпадъците. Организацията разработва и по-малки плавателни съдове за събиране на отпадъци от морската среда, а главната цел е да не се допуска разграждането им до микрочастици, които в крайна сметка попадат в човека през морската храна.

Катамаранът ще приема и 10-членни екипи учени за провеждане на научно-изследователски мисии на море. На тяхно разположение ще бъдат 3 лаборатории и богато оборудване за изследване на замърсяването с пластмаси на океана.

Още за проекта и системите за събиране на пластмаса на борда на МАНТА, вижте във видеото:

Още по темата:

Външно съдържание и реклама

Последни новини

Последни новини