Доц. Николай Вълчев: Нашата голяма цел е нов научно-изследователски кораб

Доцент Николай Вълчев е новият директор на Института по океанология към БАН във Варна. Той бе избран след конкурс и встъпи в длъжност на 2 февруари, съобщи Радио Варна. До сега Николай Вълчев бе председател на Научния съвет и ръководеше Секция „Динамика на бреговата зона”.

Привличането на млади специалисти и решаването на проблема с научно-изследователския кораб „Академик” са основните приоритети пред новото ръководство на института, съобщи той.

„Изпитваме определени проблеми за привличане на млади учени. Те не са много в института. Да се надяваме, че като продължим добрите практики и на ниво стратегия, ще има по-голяма резултатност. Трябва да работим за повишаване авторитета на нашата професия. Възнагражденията не са високи. Института обаче работи по редица проекти и от там идват половината от нашите приходи“, каза още Николай Вълчев.

По повод проблема с кораба „Академик“ новият директор на ИО коментира че: „Плавателният съд е в преклонна възраст и скоро няма да може да изпълнява своите функции. Нашата голяма цел е един нов научно-изследователски кораб. За съжаление обаче няма развитие по този въпрос, въпреки че са водени много разговори с различни институции. Цената на един такъв нов кораб е около 40 милиона лева.“

Вижте още по темата:

Източник Радио Варна

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент