Моряци обявиха гладна стачка

Гладна стачка обявиха моряците от 19-членния екипаж на плаващия под флага на Палау кораб ULA (8102414), арестуван в пристанище Шуайба, Кувейт, съобщиха пред Maritime.bg от пресслужбата на ITF. Те не са получавали възнаграждения от 11 месеца.

Моряците от Индия, Турция, Азербайджан и Бангладеш настояват да бъдат репатрирани незабавно. За заплати катарският корабособственик дължи малко над 410 хил. щ. долара.

От 7 януари мъжете не се хранят, твърди ITF.

„Единствено пием вода, не можем да ядем, докато нашите семейства гладуват“, цитират думите им от организацията.

Шестима от моряците вече са били хоспитализирани.

„Повечето от тях са на борда на кораба от 14 месеца, някои от 19. Един от тях е на кораба от 26 месеца. Те настояват Кувейт да ги смени с местен екипаж, за да могат да се приберат при семействата си“, коментира Мохамед Арачеди, координатор на ITF за Арабския свят и Иран.

Организацията твърди, че съдейства на мъжете още от септември 2019 г., когато корабът е изоставен от катарския корабособственик.

Информирани за случая са както ILO и IMO, така и администрацията на флага. Към момента няма решение.

ITF предупреждава, че ако гладната стачка на моряците продължи ще се стигне до загуба на човешки животи.

Последни новини

Последни новини

Боен кораб свали пореден дрон над водите на Червено море край Ходейда

Илюстративно изображение. Неназован боен кораб е свалил безпилотен летателен апарат над водите на Червено море. Това съобщиха специалисти по морска сигурност. Към

Ротердам, Антверпен-Брюж и Хамбург запазват позициите си на основни пристанища на ЕС

Румънското Пристанище Констанца отчита сериозен ръст на товарооборота сред европейските пристанища, според данни, публикувани от Европейската статистическа служба (Евростат).

САЩ с крачка назад за участието на Иран в атаките срещу кораби в Червено море

Седем държави имат готовност за операция за защита безопасността на корабоплаването в Червено море Министерството на отбраната на САЩ не може да каже категорично, че