САЩ преименуват бойни кораби с „расистки имена“

Американският флот трябва да преименува военни кораби и други активи, които имат расистки оттенъци, като част от усилията за насърчаване на многообразието. Това препоръчва оперативно-работна група, която оформя морската политика на САЩ, предаде „Бизнес инсайдър“. Може да се наложи промяна на името на два самолетоносача.

Работната група, която бе създадена през миналата година и след протестите за расово равенство, предлага „да започне системен преглед за идентифициране и преименуване на военноморските активи, които се нуждаят от модернизация, съобразена с основните ценности на флота“.

Предлага се Военноморският флот на САЩ да промени имената на активи, именувани „в чест на тези, свързани с Конфедерацията“, както и на такива, които са „кръстени на расистки, унизителни или културно нечувствителни лица, събития или език“, се казва в доклада.

В документа от 141 страници не се посочват кораби за преименуване, но по всяка вероятност такова ще се наложи за самолетоносача USS John C. Stennis (CVN-74) – именуван в чест на сегрегационист, самолетоносач USS Carl Vinson (CVN-70) – също именуван в чест на сегрегационист, разрушителя USS Chancellorsville (CG-62) – именуван в чест на победа на Конфедерацията, както и научно-изследователския USNS MAURY (T-AGS-66) – плаващ под името на човек, напуснал флота, за да се включи в битките на Конфедерацията.

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент