Предстои драгиране и в Пристанище Бургас

В момента дълбочината е леко намалена, така че ще възстановим първоначалната, с което се позволява влизането на по-големи кораби  от типа “Панамакс”- над 50-60 хилядни тона. Това коментира за предстоящо драгиране пред БНР – Бургас директорът на ТП „Пристанище Бургас“ към Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ – Ивайло Иванов.

По думите му е започнала подготовка, изготвена е техническата спецификация.

„Чисто процедурно около март ще може да се започне, все пак е  сложен процес, с мобилизация на специализирана  корабна техника, която трябва да пристигне, да се получат разрешителните, точките  за изхвърляне на драгажната маса, депонирането трябва да се определи. Може би март ще сме готови и ще е пристигнала техниката,  важни  остават метеорологичните условия, тъй като  всичко се случва в морето“, казва още той.

Продължава развитието и на Зоната за обществен достъп в бургаското пристанище.

В края на февруари или началото на март ще стартира процедурата по избор на проектанти за работен инвестиционен проект по пространството зад митницата и автогарата, за да се пристъпи към следваща фаза за реализация на строително-монтажните работи.  Там намеренията са да се оформи ново градско площадно пространство за провеждане на бъдещи големи събития, целта е колкото се може  да се отвори  градът към морето. Ще има и по-малка амфитеатрална сцена от порядъка на 300 гости.

Работи се и върху проектиране и изграждане на яхтена марина, което ще допринесе за развитието на зоната, с места за сто лодки. Като реализация късната есен на тази година може да е факт, зависи колко бързо ще бъдат проведени процедурите съгласно Закона за обществените поръчки, трябва да се пристъпи и към избор на изпълнител за този проект. 

Обособяването на паркинг за 400 автомобила е разчетено на четири нива. Ще бъде ситуиран на площ, за която още 2012 година беше приет подробен устройствен план  за  развитие от първо до четвърто корабно място.Този ПУП даде възможността да се случи всичко направено до тук- конгресният център, морската  гара, реконструкцията на Магазия 1 със съществуващите вече паркоместа. Зоната ще може да поеме колите на посетителите. Към момента върви и процедурата  за разработването на бъдещия Генерален план на развитие  на пристанище Бургас.

Вижте още по темата:

 

Последни новини

Последни новини

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент