Турция тества нова противокорабна ракета в Черно море (видео)

Първата изцяло проектирана и построена в Турция противокорабна ракета бе тествана във водите на Черно море. „Това е продукт, разработка на нашите инженери, от който ще се страхуват враговете ни“, заяви командващият Военноморските сили на Турция адмирал Аднан Йозбал, цитиран от агенция „Анадолу“.

Ракета „Атмака“ е разработка на турския концерн „Рокетсан“ (Roketsan). Според компанията става дума за високоточна ракета за поразяване на вражески плавателни съдове, която може да бъде интегрирана на борда на патрулни кораби, фрегати и корвети.

„Атмака“ може да поразява цели на над 123 nm, а според разработчиците модерната връзка за данни позволява актуализиране на целта или пренасочване, повторна атака или прекъсване на мисията.

Проектираната изцяло в Турция ракета следва да замени американските противокорабни ракети „Харпун“ (Harpoon, AGM/RGM/UGM-84), които в момента са на въоръжение във ВМС на Турция.

Вижте още:

Последни новини

Последни новини

Проф. Боян Медникаров: Световното признание на ВВМУ ни мотивира и за наградата „Питагор“

Флотилен адмирал професор д.в.н. Боян Медникаров Колективната награда „Питагор“, която ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“ получи на 24 май, е за успешен трансфер на научни резултати в

Морето прие адмирал Иван Добрев

На 15 юни 2021 г., последното желание на адмирал от запаса Иван Добрев – „да го приеме морето”, беше изпълнено от Военноморските сили. Церемонията по разпръскването на праха му се