Турция тества нова противокорабна ракета в Черно море (видео)

Първата изцяло проектирана и построена в Турция противокорабна ракета бе тествана във водите на Черно море. „Това е продукт, разработка на нашите инженери, от който ще се страхуват враговете ни“, заяви командващият Военноморските сили на Турция адмирал Аднан Йозбал, цитиран от агенция „Анадолу“.

Ракета „Атмака“ е разработка на турския концерн „Рокетсан“ (Roketsan). Според компанията става дума за високоточна ракета за поразяване на вражески плавателни съдове, която може да бъде интегрирана на борда на патрулни кораби, фрегати и корвети.

„Атмака“ може да поразява цели на над 123 nm, а според разработчиците модерната връзка за данни позволява актуализиране на целта или пренасочване, повторна атака или прекъсване на мисията.

Проектираната изцяло в Турция ракета следва да замени американските противокорабни ракети „Харпун“ (Harpoon, AGM/RGM/UGM-84), които в момента са на въоръжение във ВМС на Турция.

Вижте още:

Последни новини

Последни новини

Издадоха принудителна административна мярка за спиране на дейностите по претоварване от кораба „Vera Su“

Министърът на околната среда и водите Асен Личев издава принудителна административна мярка на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ за спиране на дейностите по

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент