Най-възрастният възпитаник на Морско училище продължава да работи

Капитан далечно плаване Атанас Илев е най-възрастния възпитаник на Морско училище. Между живите възпитаници на Морското училище най-рано е прегърнал морската идея.

К.д.п. Атанас Илев (в средата) на среща с контраадмирал о.з. Петър Странчевски (ляво) и капитан І ранг о.з. Румен Тотев (дясно). В гражданското корабоплаване капитан далечно плаване Атанас Илев служи в продължение на три десетилетия: от 1955 г. до 1985 г., основно на корабите на „Океански риболов“.

Постъпва в училището през далечната 1939 г., когато то се е намирало в Созопол, участва в преместването му във Варна. На 14 септември 1944 г. получава първото си офицерско звание мичман ІІ ранг.

Участва във войната като командир на миночистачния кораб „Кирил Попов“ от Дунавския флот на Царство България в състава на Дунавската флотилия на Черноморския флот на СССР, проявява героизъм, награден е с българския орден „За храброст” и съветския „Красная звезда”.

На 6 август през юбилейната 2021 година за Морско училище капитан Илев ще навърши 98, но чувството за дълг не му позволява да си даде „отбой”.

Той е действащ председател на Съюза на възпитаниците на военните на Негово величество училища, член е на клуб „Военни моряци” и на Асоциацията на възпитаниците на Морското училище.

Тази година българските моряци празнуват 140-годишния юбилей на Висшето военноморско училище „Никола Йонков Вапцаров”. По този повод на 5 февруари т.г. председателят на клуб „Военни моряци” към Столичната организация на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва контраадмирал о.з. Петър Странчевски и членът на клубния съвет капитан І ранг о.з. Румен Тотев посетиха капитан далечно плаване Атанас Илев на работното му място, предаде Морски вестник.

Те сърдечно го поздравиха по случай празника на нашата Алма-матер и от името на началника на ВВМУ „Никола Вапцаров“ флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров му връчиха юбилейния календар на училището.

Капитан Илев благодари за оказаното му внимание и обеща да предостави спомени и снимки от Морското училище от времето, когато той е бил негов възпитаник.

Последни новини

Последни новини

Доц. д-р Виолин Райков: Разминават се реалните и някои от определените размери за улова на риби 

Минималните размери за улов не съответстват на това, което би трябвало да бъде. Примерно, барбуната влиза в полова зрялост при всички положения с размер над 10 см., а в нашето

Руският флот приема нова фрегата

Фрегата "Адмирал Головко" от проект 22350 ще бъде приета в състава на ВМФ на Руската федерация през следващия месец, обяви ТАСС, цитирайки източник от военно-промишления

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент