Корабособственици: На екипажите не им стигна пандемията, сега и пирати…

Европейската морска индустрия приветства политическия ангажимент на Европейския съюз за първи пилотен проект за координирано морско присъствие във водите на Гвинейския залив, но предупреждава, че ситуацията за корабоплаването остава несигурна и трябва да се направи спешно повече. Това пише в позиция на Европейската асоциация на корабособствениците (ECSA).

От организацията изразяват сериозни притеснения от продължаващия ръст на въоръжени атаки срещу търговски кораби край бреговете на Западна Африка. Maritime.bg припомня, че ЕС одобри проект “Координирано морско присъствие” (CMP), който има за цел да обедини усилията на държавите-членки на съюза и крайбрежните на Гвинейския залив държави в търсене на решение за сложния проблем с пиратството.

“Все още има да се прави много, за да се гарантира безопасността на корабите и екипажите в Гвинейския залив”, коментират от ECSA.

Корабособствениците подчертават, че има и ръст на насилието срещу атакуваните екипажи, освен отчетения бум на нападенията и отвличанията.

ЕС показа лидерство като водещ в борбата с пиратството в операция “Аталанта” в Източна Африка, която успешно доведе до намаляване на атаките през последните години, пише ECSA. Политическият ангажимент на ЕС да намери решение и в Западна Африка в рамките на CMP е значителен, смятат от морското обединение.

Европейските корабособственици ще продължат да играят своята роля за смекчаване на рисковете и да прилагат най-добрите практики, но усилията на правителствата са от решаващо значение предвид сложните първопричини за пиратството в региона.

„В допълнение към умствената и физическа умора, породени от глобалната пандемия и кризата при смените, нашите екипажи са подложени на изключителен психологически стрес от разрастващото се пиратство в Гвинейския залив. Неприемливо е това да продължи твърде дълго “, смятат още европейските корабособственици.

Още по темата:

Последни новини

Последни новини

Руският флот приема нова фрегата

Фрегата "Адмирал Головко" от проект 22350 ще бъде приета в състава на ВМФ на Руската федерация през следващия месец, обяви ТАСС, цитирайки източник от военно-промишления

Община Варна привежда в експлоатационна годност рибарско пристанище “Карантината”

Община Варна планира да приведе в експлоатационна годност рибарско пристанище "Карантината" във варненския квартал "Аспарухово", става ясно от обявено инвестиционно

Румънските морски пристанища обявиха рекорден товарооборот

С 12% повече товари са обработили морските пристанища на Румъния за 2022 г., обявиха от румънската пристанищна администрация. В морските терминали са обработени общо 75,55

Турция започва активна експлоатация на газовите находища в Черно море до края на март

Турската държавна енергийна компания ТПАО обяви, че сондажният кораб Фатих е започнал да извършва нов сондаж в Черно море, предаде ТРТ. „Сондажният кораб Фатих започна

Най-четени през месеца

Имейл абонамент
Имейл абонамент
Получавайте новините на Maritime.bg директно и във Вашата електронна поща!
Винаги може да спрете Вашия имейл абонамент